Anne Sütünün Önemi Ve Besleyici Özellikleri

Happy Mother Breast Feeding Her Baby Infant

Birçok uzman tarafından anne sütünün yalnızca bir besin maddesi olmadığı belirtilmektedir.Çünkü yaşayan bir sıvı olması, mikroplarla savaşması ve sağlığı desteklemesi gibi özellikleri ile anne sütü sadece besin maddesi olmaktan çıkmış ilaveten hastalıklara karşı koruyucu etki yapan madde haline gelmiştir. Bu nedenle rahatlıkla diyebiliriz ki; emzirilen bebek her türlü enfeksiyon karşısında dirençli olacaktır ve her açıdan anne sütünün önemi oldukça fazladır.

Anne sütü, her bebeğin muhakkak alması gereken bir besin kaynağıdır.Yukarıda kabaca sebebinden de bahsettim.Biraz da biyolojik olarak yakından bakmak istersek :

Bir damla süt içerisinde yaklaşık olarak 1 milyon beyaz küre yer alır. Bu hücrelere makrofaj adı verilir ve mikropları etkisiz hale getirmeyi başarırlar. Ayrıca anne sütü içerisinde Immunglobin A adı verilen maddeler de vardır. Bu maddeler

  • Bebeklerin bağırsaklarını kaplar
  • Mikropların kana sızmasını engeller.
  • Alerjik reaksiyonların önüne geçer.

İlk günlerin başında salgılanan kolostrum, fazla miktarda IgA ihtiva etmektedir. Bu madde erken dönemlerde mikrop ve zararlı hücrelere karşı koruma sağlamaktadır. Kolostrumda olgun süte oranla daha fazla miktarda lökosit ve enfeksiyondan koruyucu maddeler bulunur.

anne-sutu-besleyici

Olayın biyolojik açıdan açıklaması da bu şekilde.Biraz da besin değeri durumundaki önemine değinelim :

Anne sütünün besleyici özellikleri bebeğin fiziksel ve ruhsal gelişimini de doğrudan etkilemektedir. Bebeğin enfeksiyon riski tamamen azalır. Zamanında anne sütüyle beslenen bebekler, olgunlaşma zamanlarında aşırı kilolu olma riskinden kurtulurlar. Böylece obezite sorununun önüne geçilmiş olacaktır. Anne, emzirdiği sırada vücuttan oksitosin hormonu salgılanır. Bu aynı zamanda mutluluk hormonu olarak bilinir. Annelerin doğum öncesi haline dönmesini ve rahim toparlanmasını kolaylaştırır.

Anne sütünde bulunan protein oranı başlangıç döneminde litre başına 15 gr civarında bulunur. Olgun sütteyse bu oran 8 – 9 gr civarına gelir. Protein oranı inek sütünden daha düşük olsa da, yararlanma düzeyi daha yüksek olduğu bilinmektedir. Bu sayede böbreklere fazla protein yükü binmesinin de tamamen önüne geçilmiş olur.

İçermiş olduğu karbonhidrat açısından da son derece zengin olan bir kaynaktır. Esas olarak bu karbonhidrat laktozdur ve litre başına 70 gr civarında laktoz bulunur. Ancak anne sütünün içermiş olduğu vitamin, beslenmeden direk olarak etkilenir.

Anne sütü bebeğin bütün ihtiyaçlarına cevap verir. İçeriğinde bulunan yağlar enerjiyi karşılar, gözün retina tabakası ve beyin gelişimi konusunda da bebeğe faydalı olmaktadır. Anne sütünün besleyici özellikleri bebek gelişiminde büyük bir ihtiyaçtır.

Peki anne sütü sadece bebekler için mi iyidir?

Tabi ki HAYIR.Anne de çocuğunu emzirdikçe bebeği ile sevgi dolu ilişkisini başlatacak ve duygusal açıdan daha tatmin olacaktır.Ayrıca bebeğin emmesinin anneyi idrar yolu enfeksiyonlarından, meme ve yumurtalık kanserinden koruduğu da bilinmektedir.

Son Sözler

Anne sütünün yararları elbette bunlarla sınırlı değil.Buraya eklemediğim ve bilinmeyen faydaları da elbette vardır.Yazımızı kısaca özetlersek Anne sütünün önemi yukarıda bahsettiğim gibi bebeklerin ihtiyacı olan tüm besin öğelerini tek başına ilk altı ay sağlayabilen en iyi besin olması, hastalıklara karşı direnç oluşturması ve manevi açıdan anne ile bebek arasındaki sevgi bağının oluşmasına katkıda bulunması nedeniyle oldukça büyüktür.

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski