Hamilelik Belirtileri Nelerdir ve Ne Zaman Başlar

hamilelik-belirtileri

Hamile kalmak için bekleyişte olan anne adaylarının dört gözle beklediği tek şey, hamilelik belirtileri olarak adlandırılan durumların kendisinde olduğunu görme arzusudur.Bünyesinde yaşadığı anormal değişimler karşısında heyecanlanan hamile adayları bu durumu yorumlamaya ve anlamaya çalışmakta.Bilinenin aksine tüm belirtileri her kadın kendi üzerinde görecek diye bir kanı yok.Her bünye farklı olduğundan farklı kadınlar farklı belirtileri yaşayabilirler.Şimdi gelin hamilelik belirtileri ne zaman başlar ve gebelik belirtileri nelerdir onlara bakalım.

Bazı bayanların yumurtlama dönemlerinden birkaç gün sonra hamilelik belirtileri görülmemekte olup bu durum 3 ay boyunca da devam edebilir.İlk belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir;

  • İdrara sık sık çıkmak
  • Ruh hallerinde değişkenlik
  • Göğüslerde şişme ve hassasiyet

Bu belirtiler adet dönemi yaklaşan bayanlarda da gözlenebilir.  Böyle durumlar da bir test alarak şüphenizi giderebilir veya içinizi rahatlatabilirsiniz.

Hamilelik Belirtileri İlk Hafta

hamilelik-belirtileri-ne-zaman-baslar

Gebelik belirtilerinin arasında en önemlisi adet gecikmesidir. Diğer erken belirtiler de midede bulantı ve hazımsızlık, ruh hallerin de değişkenlik, idrara sık sık çıkma, göğüslerde şişkinlik ve hassasiyet gibi belirtiler yer alır. Fakat buunlar her hamile bayan da hemen görülmemekle birlikte, bazı bayanlar da hamileliğin ilk dönemlerinde ya da daha sonraki dönemlerde de görülebilir. Hamile bayanların 8 haftalık olduktan sonra ki belirtileri arasında midede hazımsızlık ve ekşime, kabızlık, nefes alamama, yorgunluk hali, burun da tıkanıklık, yiyeceklerden tiksinme,bulantı, baş dönmesi, baş ağrısı, karın da şişkinlik, tükürüklerin çoğalması ve sabah bulantıları yer alır.

Hamilelikte Bayanlarda Gözlenen Bazı Değişikler

Adet Kanaması ve Hafif Kanamalar: Bayanların hamile olduğuna dair en önemli belirtisi olan adet gecikmesi ve adet görmemesidir. Fakat her bayan hamile kaldığın da adet görmeyecek anlamına gelmez. Yani bazı hamile bayanlar da adet kanaması devam edebilir. Bu durum hamile olmadıklarını düşündürmeye yol açmaktadır. Bazı bayanlar adet dönemleri sırasında hafif kanamaya yol açabilir bu bayanların korkmasını gerektirmez fakat yine de böyle bir durum karşısın da bir hekim tarafın dan bilgi almak daha doğru olur. Hamileyken gelen her kanama adet kanaması olmayabilir.

Göğüslerde Şişme ve Uçlarının Renginin Koyulaşması: Genç kızların büyümesiyle birlikte ergenlik dönemlerine girmesinde göğüsler de büyüme görülür. Büyüyen göğüsler şeklini alarak aynı kalır.Fakat bu durum hamile kaldıktan sonra değişkenlik gösterir. Yani hamile bayanlar da göğüsler de şişme olur ve göğüsler sertleşir. Bu durum aynı zaman da adet kanamasının geleceği zamanlar da gerçekleşir. Fakat hamile bayan da fark olarak göğüs uçlarında da değişiklikler olur. Göğüs uçlarının etrafındaki kahverengi renk koyulaşır ve uçlarında dikleşme görülür. Bu durum bayan hamile kaldıktan sonra 12. Hafta ve sonrasında görülmektedir. Bazı bayanlarda göğüs şişkinliği rahatsızlık yaratabilir. Bu rahatsızlıklar genelde sancı ve sızlamaya sebep olur.

Sık Sık İdrara Çıkmak: Bayanların normalden daha fazla idrara çıkması sadece hamilelik belirtisi olmasa da hamile bayanların çoğunun özellikle ilk dönemlerinde yaşadıkları belirtilerden biridir. Hamile bayanların sık sık idrara sıkmasının sebebi ise normal bir bayan da böbreklere giden kan oranı % 35 iken hamile bir bayan da hormonların değişimin den dolayı böbreklere gide kan oranı % 60 kadar artış olur ve bu artışla sık sık idrara çıkması hamilelik belirtisi olarak adlandırılır.

Mide Bulantısı: Bu tür mide bulantıları özellikle sabahları gözlenir. Hamile bayanların doktora şikâyetlerinden en fazlası olarak da bilinmektedir.

mide-bulantisi

Mide bulantısı hamile bayanların hepsinde görülmez fakat görülen kişilerde de fazlasıyla şikâyet sebebi olur. Bu gibi durumlar da yapılması gereken herhangi tedavi yöntemi yoktur. Çünkü bulantının olması hamile kişiler için normal bir belirtidir.

Yorgunluk Hali: Hamile bayanların yorgunluk haline girmesi gayet normaldir. Bebek karın bölgesin de oluşmaya başladıktan sonra bazı ihtiyaçlarını anneden karşılamaktadır. Bu durum annenin yorgunluk haline sebep olur. Hamile bayanların bu yorgunluk hallerini yaşamaları halinde bol bol istirdat öneriyor ve doktor kontrolü altında vitamin hapları kullanılması tavsiye edilmektedir.

Baş Dönmesi: Hamileliğin ilk belirtileri arasın da olmakla birlikte hamilelik boyunca ara ara tekrarlanması mümkün olan bir durumdur. Her hamile bayanda bu belirti de görülmeyebilir. Bu durumun sebebi ise hormonlardaki artış nedeni ile kan damarlarında gevşemenin ve genişlemenin olmasıdır.

bas-donmesi

Kan damarlarında ki genişleme ve gevşeme kan basıncını düşürür ve hamile bayanlar da baş dönmesine sebep olur. 

Kabızlık: Hamileliğin ilk zamanların da yaşanmayan bir belirti olup,  hamilelik döneminin sonlarına doğru görülmektedir. Araştırmalara göre doğum zamanı yaklaştıkça kabızlık oranı artmaktadır. Bu durumun önüne geçmek için bol bol sıvı içecekler tüketilmesi ve taze meyve, sebze yenilmesi önerilmektedir.

Son Sözler

Hamile olduğunun haberini alacağı günü bekleyen bayanlar için hamilelik belirtileri ve hamilelik belirtileri ne zaman başlar konulu yazımı hazırladım.Umarım aklınızdaki sorulara yanıt bulabilmişimdir ve inşallah yakın zamanda beklediğiniz habere kavuşursunuz.

Tavsiye yazı: Hamile olduğunuzu söylemenin 10 Eğlenceli yolu

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski