İdeal Yaz Detoksu Nasıl Yapılır ?


Diyet değil detoks yapıyoruz !
Detoksun vücut sağlığı için ne derece önemli olduğunu bilseniz, bu cümleyi her sabah uyandığınızda ve her gece yatağa girdiğinizde kendinize sık sık hatırlatırdınız. Aha işte bilin diye anlatıyorum, detoks nedir ? nasıl yapılır ?

Öncelikle detoksun zayıflamak değil vücudu toksik (yani kanser oluşumuna sebep olabilecek maddeler, kimyasallar vs.) maddelerden arındırmak olduğunu bilin. Peki neden yaz detoksu diye tutturmuş olabilirim ? Onun da bir sebebi var elbet. Mevsim geçişleri vücudun en çok yıprandığı zamanlar oluyor. Yeni bir mevsime adapte olmak vücut için zor, bu sebeple de mevsim geçişleri beraberinde bazı hastalıklar getirebiliyor. E şu an içinde bulunduğumuz mevsim yaz olduğuna göre, yaz aylarında en ideal detoks nasıl yapılır bunu anlatmakta fayda var. Zamanı gelsin, size son bahar ve kış detoksu da vereceğim. Özellikle kış detoksunda iddialıyım, her yıl itinayla yapar vücudumu arındırırım, benden söylemesi .

Detoks için belli adımlar vardır. Eğer amaç vücudu toksik maddelerden arındırmaksa, öncelikle bu maddelerin alımını tamamen kesmeniz gerek. Aslında iş yalnızca boğazımızdan girenleri kontrol etmekle olmuyor. Detoks tam bir yaşam değişimi demek. Eğer en az 3 gün uygular ve farkı farkederseniz, zaten gerisi kendiliğinden gelir ;)


1- Düzenli uyuyun ve uykunuzu tam alın.

2- Mümkün olduğunca temiz ve açık havada bulunun.

3- Bol su için. Günde en az 8-10 bardak su tüketin. Bol su içmek detoksun vazgeçilmezidir. Hassas su dengesini bozmamak için susamadan su içme alışkanlığı kazanının. Yani kafanızı su şişesinden çıkarmayın.

4- Her içecek , su değeri taşımaz ! Ayran ve taze sıkılmış meyve suları, su yerine kabul edilebilecek, vücudunuzun su oranına destek sağlayacak içeceklerdir. Ancak, siyah çay, kahve, asitli içecekler ve alkollü içecekler sıvı ihtiyacını karşılamaz. Aksine vücuttan su atımını arttırır. Bu nedenle bu tür içeceklerin tüketimini kesin. 

5- Gün içinde 10 – 15 dakika direk güneş ışığı görüp D vitamini eksikliğine meydan vermeyin.

6- Sağlıklı yeterli ve dengeli beslenin. En önemli öğün kahvaltıdır. Kahvaltı öğünü vücudumuzun çalışmaya başlaması ve gece boyunca azalan kan şekerinin dengelenmesi açısından oldukça önemlidir.

7- Sağlıklı yiyecekler tüketin. Beslenmenizde; dört ana besin grubu olan et ve çeşitleri, süt ve ürünleri, sebze-meyveler ve tahıl ürünleri her öğünde ihtiyacınızı karşılayacak miktarlarda olsun. Et grubundan kırmızı et, tavuk, hindi ve balık; süt grubundan süt, yoğurt, ayran ve cacık, tahıl ürünlerinden tam buğday ekmeği, tam çavdar ekmeği, bulgur, yulaf, kabuklu pirinç, patates; mevsim sebzelerinden domates, salatalık, marul, kabak ve meyvelerden karpuz, üzüm, muz, kayısı ve şeftaliyi mutlaka bol tüketin.

Tuz ve şeker alımını minimum düzeye indirin. Yemeklere olabildiğince az tuz ilave edin. Eğer şekersiz çay içemiyorsanız çay içmeyin. Şeker kullanılarak hazırlanmış tatlıların tümünden uzak durun. Tatlı ihtiyacınızı kavun gibi çok tatlı yaz meyveleri ile gidermeyi deneyin. Unutmayın ! Vücudu arındırıyoruz !

8- Yeterli ve kaliteli protein alın. Vücuda gerekli olan azotun ve aminoasitlerin karşılanması için beslenme programınızda proteinin yeterli miktarda yer alması gerekir. Protein ihtiyacınızı sadece bitkisel protein kaynaklarından karşılamayın, kaliteli protein kaynakları olan hayvansal ürünlere de beslenmenizde yeteri kadar yer verin. Günlük protein ihtiyacının karşılanması için günde 2–4 porsiyon et ve et ürünleri, 3–4 porsiyon süt ve süt ürünlerinin beslenmenizde yer alması yeterlidir.

9- Yapay her türlü gıdayı en azından detoks süresi boyunca hayatınızdan çıkarın. Gün içinde aldığınız yapay gıdaların adını bir listeye yazın ve detoks süresince o listedekilerden uzak durun.

10-Akıllı yağlar kullanın. Gün boyunca yemekler, salatalar ve besinlerin içerisinde yer alan doğal yağlar ile karşılanan yağ ihtiyacı değişik yağ çeşitlerinden dengeli olarak karşılanmalıdır. Tüm yağ asitleri dengeli bir biçimde almak için haftada 2–3 kez balık tüketin, salatalarınızı zeytinyağı ile tatlandırın. Yanmış yağlardan uzak durun ve yiyecekleri ızgara, haşlama ve fırında gibi sağlıklı pişirme yöntemleri ile pişirin.

11-Olabildiğince stresten uzak kalın.

12-Yeşil çay gibi, detoksa yardımcı çaylar tüketin. Günde 3 fincanı geçmemeli ve mutlaka şekersiz olmalı. Dilerseniz içine bir kaç dilim limon koyabilirsiniz.


13-Sigara kullanmamalı ve sigara içilen yerlerde bulunmayınız.

Evet hepsi bu kadar ! Hemen öyle gözünüz korkmasın. Detoks kısa süreli uygulamalarla başlayıp daha ileri zamanlarda hayatın tümüne uygulanabilir. Mesela bu programı ilk olarak 3 gün uygulayın. Vücudunuzun ödemden arındığını göreceksiniz. Hadi bakalım. Kolay gele gençler...

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski