Kaloriferli Evler Nasıl Nemlendirilir ?

kaloriferli-ev-nemlendirme
Evlerimizde kalorifer kullanımı, ortamdaki nemin azalmasına neden olduğu için, çeşitli hastalıkların kronikleşmesine neden oluyor. Özellikle gelişim çağındaki çocukların bunlardan olumsuz etkilendiğini belirten uzmanlar kaloriferli ev nemlendirme konusunda bizlerin dikkat etmememiz gerektiğini bildiriyorlar...
Bu konuda müzdarip olanlardan birisi de benim :)Üzerinize afiyet 6 gündür gribal enfeksiyon ve faranjitle mücadele etmekteyim. Faranjiti çok şükür atlattık ama ilaç kullanamadığımız için zor bir süreç oldu. Grip de sinüzitten ötürü atlatılması daha zor bir hastalık benim için. Böyle olunca özellikle geceleri burun tıkanıklığı, boğazda kuruma, buna binayen öksürük vs. istemediğiniz her ne varsa başınıza geliyor.
Benim de 2 gece baş ağrısı ve kuru boğaz vakasından ötürü uyuyamayınca evin nemini ölçmeyi denedik. Evimizin nemi % 31 çıktı. Peki bu ne demek ? Ölüyoruz yahuuu...
Evdeki havanın nemi sağlık açısından %50 civarında olmalı. Bu orandan çok daha düşük olursa neler olur ?
  • Burun ve ağızda kuruma, buna bağlı olarak oluşan rahatsızlıkların kronikleşmesi
  • Burun, ağız, gırtlak ve bronşlarda hasar
  • Sinüzit ataklarında artış
  • Astım
  • Burunda polit
  • Özellikle gelişim çağındaki çocuklarda bu rahatsızlıkların oluşma ihtimali daha da yüksek.
Kaloriferin daima yandığı evlerde havanın nemi maalesef bizim evdeki gibi %50'nin çok altında. Bu sebeple siz farketmeseniz de risk altındasınız.

Peki ne yapmalıyız ? 

Lütfen oralardan zıplayıp 'hava nemlendirici' demeyin. Ben öyle her şeye elektronik cihaz alınan evleri sevmiyorum. Ne o öyle yoğurt makinesi, yumurta haşlama makinesi, nem makinesi !
Ben daha doğal yöntemler uygulamak taraftarıyım. Şöyle ki ;
  • Mutlaka peteklere takılan suluklardan kullanın ve suları sürekli yenileyin.
  • Çok kuru havası olan bir odanız varsa odanın içinde elektrikli su ısıtıcısıyla su kaynatıp bir süre odada muhafaza edin.
  • Peteklerin üzerine ıslak bez-havlu koyun.
  • Çok iyi durulanmış çamaşırları ev içerisinde kurutun (deterjanı solumak zararlı olduğu için iyi durulanmış çamaşırlar kullanılmalı)
  • Son olarak evinizdeki tüm odaları gün içinde havalandırın , ki odanın kuruyan havasına nem dengesi gelsin.
Velhasıl ben hangisini yapıyorum ? Peteklerde suluklarımız zaten var, takıntılı bir insan olarak odaları da sürekli havalandırırım. Bu nem olayından sonra da şimdi her gezindiğim odaya, peteklerin üzerine ıslak havlu koyup sürekli değiştiriyorum. Mesela bunu mutfakta kullanmaya ihtiyaç duymadım çünkü orada sürekli su ısıtıcısı çalıştığı için mutfak her daim nemli. 
Hadi bakalım, öğrenmeye devam ;)

Ayrıca diğer bir yazımız kalorifer peteği nasıl temizlenir tıklayıp öğrenebilirsiniz :)
 ➤ https://www.sehrinisa.com/2016/12/peteklerin-havasi-nasil-alinir.html





11 Yorumlar

  1. Kaleminize sağlık, faydalı bir yazı. Bu arada, evinizin nemini nasıl ölçtünüz?

    YanıtlaSil
  2. Peki nemin fazla olmasi gibi bir durum olabilir mi? Ayrıca Çamaşırları odada kurutmanın deterjandan başka havayi kuruttuğu gibi seyler de duymuştum olabilir mi

    YanıtlaSil
  3. Peki nemin fazla olmasi gibi bir durum olabilir mi? Ayrıca Çamaşırları odada kurutmanın deterjandan başka havayi kuruttuğu gibi seyler de duymuştum olabilir mi

    YanıtlaSil
  4. mukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Akçay, peteklerin üzerine ıslak bez, soba üzerine kaynar su koyulmasının veya nem yapıcı buhar makinesi kullanılmasının yanlış olduğunu belirterek, bunların ev tozu akarlarını beslediğini ve sonuçta da alerjinin ortaya çıktığını bildirdi.

    Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Akçay, her mevsimde alerjiye neden olan polen çeşitlerinin değiştiğini ifade ederek, mart ayında ağaç polenlerinin, mayıs, haziran ve temmuz aylarında çimenler başta birçok ot polenlerinin, ağustos, eylül ve ekim aylarında ise yabani ot polenlerinin arttığını vurguladı. Polenlerin dışında alerjene ev tozu akarlarının da neden olduğunu aktaran Akçay, ev tozu akarlarının yoğun olması için nem gerekli olduğunu belirterek, "Bazı aileler yanlış olarak peteklerin üzerine ıslak bez, soba üzerine kaynar su koymaları veya nem yapıcı buhar makineleri kullanmalarıyla ev tozu akarlarının beslenmesine neden olarak alerji gelişmesine neden olmaktadırlar." dedi. Polenlerin yoğun olduğu ağaçlı ve otlu bölgelerden uzak durulmasını tavsiye eden Akçay, "Evin havalandırmasını polen miktarı en yüksek olan sabah saatlerinde değil de akşam saatlerinde yapılması gerekmektedir. Evdeki çiçek açmayan bitkilerin kaldırılması ve çiçek açanların da ev dışında tutulması gerekmektedir. Ayrıca evlerin nemlendirilmesi işleminden de vazgecilmelidir

    YanıtlaSil
  5. bu çok büyük bir sorun ve basta tipcilarin konunun önemini anlatması gerekir. ondan sonra da kalorifer sektöründe faaliyet gösteren firmalarin arge bölümü buna teknolojik bir çözüm bulmalıdır. yoksa ben mi bulacağım.

    YanıtlaSil
  6. bu çok büyük bir sorun ve basta tipcilarin konunun önemini anlatması gerekir. ondan sonra da kalorifer sektöründe faaliyet gösteren firmalarin arge bölümü buna teknolojik bir çözüm bulmalıdır. yoksa ben mi bulacağım.

    YanıtlaSil
  7. hadi çık işin içinden çıkabilirsen....

    YanıtlaSil
  8. çözüm alman teknolojisi trotec HAVA YIKAMA CİHAZI AW 10 S. hem havayı yıkıyor hem odaya verdiği havayı nemlendiriyor. odaya buhar vermiyor. bence çok başarılı.

    YanıtlaSil
  9. kalorifer evdeki bütün nemi alıp götürüyor. nem önemli, öneriler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. Hangisine inanalım biri havlu koyun diyor biri havlu koymak zararlı diyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Post a Comment

Daha yeni Daha eski