Radyasyonun Zararları Nelerdir

Kablosuz iletişimler, ilerleyen ve hızlanan teknoloji ve veri iletimindeki yoğunluk güncel hayatın parçası haline geldi.Kanser hastalıkları oranlarının da düşük yaşlarda görülmeye başladığı ve arttığı nedeniyle uzmanların yaptığı araştırmalarda radyasyon unsuru zararları ile başrollerde.

radyasyon zararlımıdır Piyasada bulunan Çin malları, manyetik cihazlar, baz istasyonuna bağlı hat ve sistemler, modem ve benzeri yayıncılar gibi etkenlerin yaydığı enerji bir araya geldiği zaman röntgen cihazından daha fazla radyasyon yaydığı ortaya çıkmıştır. Röntgen odasında 5 dakika bile durmaktan çekinirken aslında büyük bir röntgenin merkezinde olabiliriz.

Atomda proton ve nötronlar bulunur. Nötronlar ile protonlar arasında bulunan manyetik çekim alanı ve etkileşimi bazı şartlar veya ortamlar sayesinde ışıma yaparlar. Nötron sayısı proton sayısını aşmaya başladığında nötronlar parçalanır ve radyasyon adı verilen yüksek enerji ışımaları ortaya çıkar.

Radyasyon insan vücudunu nasıl etkiler ve radyasyonun zararları nelerdir?


  Radyasyon ışınları gözle görülemeyen ve insan vücudundan geçebilen özelliğe sahiptir. Yüksek enerjili yapısı sayesinde DNA moleküllerinin yapısını değiştirebilmekte, bozabilmekte hatta doğru kullanıldığında tamir edebilmektedir. Sonuç olarak hücre kaybı, beyin sinirlerinin fonksiyon kaybı ve kanser hatta mutasyonlara varıncaya kadar zararları görebilmek mümkün.

 Radyasyon zararları etkileri en çok beyin dokularına etki etmektedir. Sebebi ise sinir hücreleri başta olmak üzer beyin hücreleri kendini yenileyememekte ve hücre kaybı arttıkça unutkanlık, depresyon, stres gibi ruhsal ve doğal sağlığı birebir etkilemektedir. Özellikle kanser riski taşıyan bölgeler olarak belirlenen baz istasyonu çevreleri, ilerleyen teknoloji ile daha zararlı ve tehlikeli hale gelmektedir.

Radyasyon ışınlarından nasıl korunabiliriz, neler yapmalıyız?


* Beyin hücrelerine direk olarak zararlı olduğu için telefonla konuşurken kulaklık tercih edilmeli, özellikle uzun süreli telefon görüşmelerinde kulaklık yoksa bile hoparlör ile görüşmenin sürdürülmesine dikkat edilmelidir.

* Fön makinesini kafamıza çok fazla yaklaştırmamalı ve tıraş makinelerinin şarjlı olmayanları tercih edilmelidir.

* Yüksek işlemci teknolojileri kullanan akıllı telefon, tablet, notebook gibi cihazların işlemcileri zararlı derecede radyasyon yayabilmektedir. Bu sebeple beyin ve kalp bölgelerinden uzak tutulmalı, uzun saatler boyunca kullanılmamalı veya yoğurt gibi anti toksin besinleri ile vücudu direnç arttırıcı yiyecekler ile dinç tutulmalıdır.

* CRT ekranlar yani tüplü ekranların elektron tabancasıyla ve ışıma yöntemi ile çalıştığı için daha az zararlı radyasyon yayan LCD ve LED teknolojili monitörler tercih edilmelidir.

* Adaptör ve düşürücülerin kullanılmadığı zamanlarda priz ile bağlantısı kesilmeli, elektrik panoları gibi sistemleri yatak odasından uzak bir yerde muhafaza edilmelidir.

* Modem, mobil, uydu bağlantılarını yatak odasına sinyal ulaşamayacak veya az ulaşacak biçimde uzaklaştırılmalı.

* Kablosuz bağlantılardan kaçınıp kablolu iletişimler kullanılmaya çalışılmalı.

* Baz istasyonu kurulumlarını ve zararlı radyasyon yayabilecek sistemlerin kurulmasına en azından evinizin çevresinde izin verilmemelidir.

3 Yorumlar

  1. Üni.de eğitimini almıştım. Aynı bilgileri burada da görmek iyi oldu, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Hiç kaynak vermemişsiniz. pek çok çalışmada da teknolojik aletlerle kanser arasında ilişki bulunmadı. o ne olacak? 30 yıl önceye göre kanser vakalarının sayısında artış olmadığından bahsediyordu geçen okuduğum bir makale (nüfus artışı kaynaklı olanları saymazsak). üstelik radyasyon çeşit çeşittir. güneş ışığındaki radyasyon miktarına bir bakın isterseniz. Radyasyon öcü değildir ionize olup olmadığına bakmak gerekir.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Post a Comment

Daha yeni Daha eski