Kurdeşen Hastalığı Nedir

Kurdeşen hastalığı tıp literatüründe “Ürtiker” olarak anılmaktadır. Cilt hastalığı olarak bilinen kurdeşen alerjik reaksiyonlar sonucu oluşan derideki kızarıklık ve kabarma belirtileri ile akla gelmektedir. Hastalık akut ve kronik olmak üzere iki grupta incelenmektedir. Akut kurdeşen kısa süreli seyretmekle beraber genellikle izleyen 12 ila 24 saat içerisinde tamamen kaybolur. Kronik kurdeşende ise belirtiler 6 aya kadar uzayabilir. Akut kurdeşen iyileşme sürecini tamamladığında deride herhangi bir iz bırakmaz. Kronik kurdeşen söz konusu olduğunda deride deformasyon meydana gelebilmektedir. Hastalığa yakalanan kişilere ilaç ve iğne tedavisi yapılabilmektedir.

kurdeşen hastalığı tadavisi
 Kurdeşen Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

  Kurdeşen hastalığına yakalanan bireylerde deride kabarıklık ve kırmızılaşma görülmektedir. Bunun başlıca sebebi deri altındaki damarlarda oluşan yapısal bozukluklardır. Bir temas, besin veya başka faktörlerle oluşan alerjik reaksiyon sonucunda damarlardaki geçirgenlik oranı değişir. Bunun sonucunda damar içinde bulunan kan haricindeki diğer destek sıvıları damar ortamından çıkarak deri ortamına doğru hareket ederler. Böylece kabarıklıklar ve renk değişimleri meydana gelir. Yanma hissi, ağrı ve kuvvetli kaşınma hissi hastalığın temel belirtileri olarak verilmektedir. Kurdeşen hastalığını tetikleyen unsurlar arasında yer alan alerjinin yanında stres, yoğun güneş ışığına maruz kalmak ve benzeri etmenler de sayılmaktadır. Çeşitli amaçlarla kullanılan aşılar, böcek ısırığı sonucu yayılan kimyasallar, hayvanlar ile temasla gerçekleşen alerjiler, kozmetik ürünleri, herhangi bir ilaç, polenler, alerji yapan plastikler, meyve, sebze gibi yiyecekler kurdeşen hastalığını tetikleyebilmektedir. Söz konusu belirtiler görüldüğü durumlarda bir cilt uzmanına başvurulması önerilmektedir.

 Kurdeşen Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Kurdeşen hastalığı yapılan çeşitli alerji testleriyle, alerjiye yönelik kan testleriyle veya cilt biyopsisi yolu ile tespit edilebilmektedir. Kurdeşen ile mücadelede en etkili yöntem Kortizon tedavisi ile gerçekleştirilmektedir. Kortizon tedavisine uzun süre devam edilmesiyle ortaya çıkan yan etkilerden kaçınmak için kısa süreli kullanım uygulanmaktadır. Akut kurdeşenler çeşitli alerji ilaçlarıyla da tedavi edilebilmektedir. Hastalığın seyrine ve tipine göre tedavi yöntemleri doktorlar tarafından çeşitlendirilmektedir. İlaç kullanımı sonucunda hastalık belirtileri kaybolsa bile tekrar ortaya çıkma riski bulunmaktadır. Hatta bazı durumlarda bir bölgede kaybolan kurdeşeni başka bir bölgede ortaya çıkan kurdeşen izlemektedir. Bu yüzden ilaç tedavisinde düzenli kullanımdan ziyade hastalık ortaya çıktığı anda kullanım tavsiye edilmektedir. Böylece ilaçların uzun süreli kullanımları sonucu vücutta ortaya çıkabilecek yan etkiler de önlenmeye çalışılmaktadır. İnsanların yüzde 15 ila 25’inde ömürlerinde en az bir kere kurdeşen hastalığına yakalandıkları tespit edilmiştir. Çocuklarda bu oran yüzde 10’a kadar gerilemektedir.

 Kurdeşen Hastalığı İçin Nasıl Tedbir Alınır?

  Kişi nelere alerjisi olduğunu bilerek alerjenlerden kaçınmalıdır. Alerji belirlemek için çeşitli testler mevcuttur. Aşırı tüketim de hastalığı tetikleyen unsurlar arasındadır. Bu yüzden insan sağlığına zararı bilinen çok yağlı yiyeceklerden, gazlı içeceklerden ve tatlılardan aşırı miktarda tüketmemesi önerilmektedir. Hastalık vücudun sıcaklığı ile yayılmaktadır. Bu yüzden hastalık belirtileri ortaya çıktığında cildin olabildiğince serin tutulması hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir.

2 Yorumlar

  1. Kurdeşen hastalığı çok lanet bir şey, yakalanan arkadaşlara geçmiş olsun. Hemen bir cildiyeye görünün :(

    YanıtlaSil
  2. kurdeşen olmuş bir yiğenim vardı. doktor tedavisi uzun sürdü bayağı ama sonunda iyileşti. bu hastalığı iyi takip edip doktora başvurmak lazım.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Post a Comment

Daha yeni Daha eski