Kedi Tüyünün Zararları Nelerdir?

  Hemen söylemek gerekirse kedi tüyü zararlıdır. Bakımı yapılmamış, çiğ et yiyen, bakteri barındıran ve aşıları tam olmamış; yani aslında parazit ile temas eden ve bu parazitleri bir şekilde dışarı atarken tüylerine bulaştıran kediler insan için zararlıdır.

kedi tüyleri zararlı mı?
Evinde kedi beslemek isteyenlerin büyük çoğunluğu nedense gelenek haline gelen tuhaf bir inanışa sahiptirler. Hayvan beslendiğinde zararlı olacakmış şeklinde düşüncelere sahip olurlar. Bu düşünce sağlıklı şekilde bakıldığında yanlış olduğu rahatlıkla gözlemlenebilir. Çünkü evcil hayvanların hayatlarına nasıl güzel renkler kalabileceğinden çok uzakta kalmışlardır.

Şunu belirtmek gerekir ki kediler, paraziti nasıl alırlar?


Örneğin; çiğ fare tüketen bir kedi, daha önce bir bağışıklığı yok ise toksoplazmozis parazitini almıştır.Parazit, yaklaşık 15 günde kedini içerisinde çoğalır. Sonrasında dışkı vasıtasıyla dışarıya atılır. Bahsettiğimiz atılan bu parazitlerin bulaşıcı risk taşıyabilmesi için, dış dünyada yirmi dört saat geçirmiş olmaları gerekmektedir. Yirmi dört saat öncesi bulaşıcı riski yoktur.

Toksoplazmozis paraziti nedir?


Kedi tüyünden toksoplazmozis paraziti, insana geçecek şeklinde bir koşul yoktur. Diğer bir olası durum ise, toprakla temas eden dışkıların üzerinde bulunan parazitlerin; diğer hayvanlara bulaşması sonucunda insanın bu hayvanları tüketmesi ile hastalığa bulaşması durumudur. Örnek olarak; inek, koyun ve sığır gibi hayvanların bu paraziti otlamaları esnasında alması ve sonrasında etlerinin iyi pişirilmeden yenmesi sonucunda, toksoplazmozis parazitinin insanlara da bulaşması muhtemeldir.

Özetlemek gerekirse kedi tüyleri zararlıdır. Ancak bakımı yapılmış, bakteriden arındırılmış ve aşıları tam olan bir kedinin tüyünün zarar vermesi, az rastlanan bir durumdur. Evinde kedi besleyenler için dikkat etmeleri gereken bir durum; tüylerinin besinlere ya da solunum yoluyla insan vücuduna bulaşmamasıdır. Ayrıca kedilerinizin üzerinde olmaması gereken bakterilere dikkat etmeleri gerekmektedir.

1 Yorumlar

Yorum Gönder

Post a Comment

Daha yeni Daha eski