Vitiligo Nedir? Vitiligo Belirtileri Nelerdir?

 vitiligo tedavisi nedir

El, yüz ve bedenin belirli yerlerinde meydana gelen süt beyhafif lekeler yaşamınızı sandığınızdan çok daha güç bir hale sokabilir. Fiziksel manzarasınüzde ciddi bir farklılık meydana getiren bu lekeler yalnızca bedeninizi değil psikolojinizi de olumsuz biçimde tesirler. İşte bedende bu yolla görünen lekelere vitiligo ismi verilir.

Vitiligo Nelerdir?

Vücudumuzu saran derimizde pigment yapan melanosit hücreleri bulunmaktadır. Bu hücrelerin vazifiyeti pigment üretmek yani derimize renk vermektedir. Melanosit hücreleri herhangi bir sebepten kaynaklı prosedür göremez hale gelebilirse, hasar görmektedirse pigment üretemez duruma gelebilir.

Vücutta deri rengi için yeterli pigment üretilemediği halde, bedenin belirli bölgelerinde, hacimleri ve sınırları belli olan yama biçiminde süt kadar beyhafif lekeler oluşur. Bu lekeler vitiligo olarak bilinir.

vitiligoVitilogonun oluşma nedeni Nelerdir?

Vitiligo pigment yetersizliğinden oluşur demiştik. Eksperler pigment yetersizliğine meydan veren nedeni tam anlamıyla netleştiremediler fakat tekrarde vitiligoya sebep olan bir kaç etkeni sıralayabiliriz;

-Bağışıklık düzeneğinin bozulması,

-Genlerde oluşan arıza,

-Güneş ışınlarına çok maruz kalınması,

-Gerilim

-Kalıtsal etkenler.

Vitiligo hastalığınıznın tedavisi var mıdır?

Eksperler vitiligo tedavisini uygularken melanosit hücrelerinin işlemesi için müsait ilaç ve kremleri kullanırlar. Çünkü melanosit hücrelerinin işlemesi tekrar pigment üretmesi ve derinin kendi rengini alması manasına gelebilir.

Fakat son senelerde vitiligo hastalığınız için yeni bir tedavi tekniği olan lokal ultraviyole B ışık tedavisi (UVB) yapılmaktadır. Oldukça tesirli bir teknik olduğu için hastalar doğrulusunda tercih edilen bir tedavi tekniğidir.

Etkili bir teknik olan ışık tedavisi sadece lekeli alana yapılır. Diğer alanların zarar görmesi engellenmiş olur. Özellikle 10 oturum ardından hastayı memnun edici neticeler alınmaktismir. Tedavi ardından hasta hayatına aynen devam etmekte olabilir.

Ayrıcana krem tedavisi de yapılır. Fakat kullanılan krem mutlaka hekim denetiminde kullanılmalıdır. Çünkü birtakım olaylar da sıhhatlı olan derinin renginin değiştiği, yüze uygulandığında detaylı yan etkisin meydana çıktığı görülmüştür. Bu sebeple krem tedavisini kesinlikle hekim önermelidir.

Vitiligo hastalığı varsa güneşte kalmamaya ilgi göstermeli, güneşe çıktığınız da ise fazla koruyucu etkenlü güneş kremleri kullanmalısınız.

Yüz bölgesine yapılan tedaviler son derece süratli ve etkin neticeler vermektir. Ayak ve el bölgesinde ki lekeler yüze göre daha güç tedavi olur.

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski