Sinüzit Nedir? Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

 sinüzit belirtileri nelerdir

Çok fazla süren nezle ve ya grip hastalığı neticesi sinüslerinizde bir tahrip ortaya gelmiş ve sizde geçmeyen bir burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, bilhassa göz etrafında ağrı bırakmış olabilir. Bu tarz problemler sinüzit olarak adlandırılır. Toplum içersinde her beş şahıstan dördünde bulduğumuz bu problemler sinüzit hastalığınız olarak belirtilir.

Sinüzit Nedir?

Geçirilen ve çok öneme alınmayan, iyi olması için tedavi mümkün olmayan bir nezle neticesi, burun iç mukozasının ve burun etlerinin şişmesi sebebiyle burun ile içersinde bulunan ve sinüs ismi verilen hava boşlukları içerisindeki hava akımı kesintiye uğrar. Yeterli hava akımının olmaması halinde sinüslerde yani hava boşluklarında mikrop oluşurve sinüsler iltihap alır. İşte bu hal “sinüzit” olarak bilinir.

sinuzitŞakak, alın, burun ve göz etrafsi gibi hava dolu boşlukları olan alanlarasinüs ismi verilir. Bu sinüslerin hacimleri farklılık göstermekte ve bulunan rakamları genellikle 15 ile 20 arasındismir. Sinüsler kanallar aracılığıyla burun yoluna açılırlar. Bu kanalların içinden burun mukozası ilerleyerek burada ürettiği salgıların burun içine gelerek buranın nemli olmasını sağlar ve solunum yollarının ısınmasına yardım eder. Eğer mukoza iltihaplanma gözükürse sinüzit oluşur.

Sinüzit Nasıl oluşur?


Kimi bireylerin sinüzite karşı daha titiz bir bünyesi bulunmaktadır. Bu sebepten sinüzit hastalığınız bu şahıslar için kaçınılmhafif bir hal durumuna gelir. Soğuk algınlığına yakalananlar veya alerjisi olan kişilerin sinüzite çevirebilme olsılığı bulunmaktadır. Nezle rahatsızlığı şayet bir haftadan çok devam etmektesa, sinüzitten kuşku edilebilir.

Sinüzit Belirtileri nedir?

– Genellikle başta, gözde olmak suretiyle yüzde de ağrılar oluşturmaktedir.

Baş ağrısını az bir biçimde değil de iç kısımdan zonklatırcasına bir hissiyat verir. Gün içinde oturup kalkınca, veya ağır bir cisimler kaldırmaya çalışılırken ağrıların arttığı hissedilir. Ağrıların artma nedeni ise bu hareketleri yapması esnasında sinüs içinde basıncın artmasından kaynaklanır. Hem de ağrıyan yerlere el ile az bir baskı yapıldığında tekrar ağrıların şiddetini çoğalttığı görülür. Bu tip ağrıları olan sinüzit türüne akut olarak belirtilir.

– En mühim sendromlarınden biri ise burun akıntısıdır.

Akıntılar genel olarak tek doğrultudan ve sarı ile yeşil arası bir renkte akıntı oluşur. Burun akıntısı bu yolla uzun bir vakit sürüyorsa ve bu hal solunum yollarında yayılma gözükürse bronşite çevirebilme olsılığı bulunmaktadır.

– Koku alamama, boğhafif ağrısı hem de diş ağrısına kadar rahatsızlık yol açabilir.

– Bedeni tamamiyle halsiz bırakır ve hasta bişi gerçekleştirmekten kaçınır.

– Ateşi normal vakitten bir yüksek biçimde seyir durumundadır.

– Çocuklar bu haller az bir biçimde hayataktismir ama kusma ve bulantı gibi ekstra olaylerde görülebilir.

Sinüzit Tedavisi Var Mıdır?


Sinüzitin olmasında oluşan bakterilere yok edilme ve iyice gıcır gıcırlenmesi lazım olur. Akut sinüzit olarak isimlendirilençeşide genel olarak antibiyotik ile aşağı yukarı 10 gün süren bir tedavi yapılır. Eğer tam manasıyla hastalıkta bir iyileşme söz hususu olmazsa gerek görüldüğü takdirde hekim doğrulusunda uzatılır.

Ekstradan burun damlaları gibi ilaçlar da kullanılır. Akut sinüzitte ilaç tedavisi genellikle birey üstünde olumlu tesir yaratmış ve hastalığınız ortadan kaldırmakta tesirli olmaktadır.

2 Yorumlar

  1. Sinüzit başımızın belası... Her sene kış aylarında sinüslerim doluyor, başıma giren ağrının hesabı yok... Gençken annem buhar yapardı iyileşirdik şimdi o imkanım da yok.
    Herkese geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
  2. Sinüzite karşı çok dirençsiz bir vücudum var ve başım sürekli ağrıyor, engel olamıyorum. Ayrıca, sinüziti çok iyi bir şekilde ayrıntılı olarak anlatmışsınız, teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Post a Comment

Daha yeni Daha eski