Krup Nedir? Krup'un Belirtileri Nelerdir?

 krup belirtileri nelerdir

Krup Nedir?

Özellikle ufak çocuklarda rastlanan, gırtlak ile etrafsini tutan viral bir hastalıktır. İlkbahar ve kış aylarının ilk haftalarında daha sık görmekteyizdir. Krup çocukların ses tellerinde şişme ortaya getirerek rahatsızlık verir. Gırtlak bölümünü saran bu virüsler, hastalığınız gripna çeviren virüs çeşitleridir.

Çocuklar üstünde ateşlenme, baş ağrısı, huzursuzluk ve burun akıntısı gibi rahatsızlıklar ile kendini göstermiştir. Eğer zamhemen müdahale edilmez ise soluk borusu, gırtlak ve bronşlara geçerek, bu bölgelerdeki salgılarda artış ortaya getirir. Ağır geçirilen bu hastalık çocukta toplum arasında hırlama olarak isimlendirilenstridor denilen bir ses duyulur. Bu hastalığınızn en belirgin özelliği ise çocuğun havlama tipinde ökdevam etmesi ve ses kısıklığıdır.

Bu hastalık çocuklar üstünde genel olarak yatmışkenyoğunlaşmaktismir. Çocukluk devresininde bu hastalık kendi durumuna bırakılıp müdahale edilmez ise 5-6 gün içinde kendi kendine iyileşme gösterir. Ancak öksürme rahatsızlığı durmadan devam etmekte olabilir.

Krup hastaları genellikle ayakta tedavi görür. Bu hastalığa ağır yakalanan kişilerin aşağı yukarı %10’a yakını hastanede doktor denetimi altında yatış göstermiştir.

cocuk hekimi Krup Hastalığı Bulaşır Mı?
Krup hastalığınız çok basit bir biçimde diğerlerina geçebilir. Bu hastalığınız yaşayan bireyin taşıdığı virüsler küçük bir ökdevam etmesi ya da hapşurması gibi ağız aracılığıyla çıkan suların, varolduğu ortamdaki başka bireylere geçmesi çok kolay.

Krup hastalığınız yeniden eden bir rahatsızlıktır. Ancak sıklıkla yenidenlıyorsa ise alerjik problemler ortaya gelmiş demektir. 5 yaşını tamamlamış çocuklarda bu hastalık oldukça az görmekteyizdir.

Kruptan Korunma

Krup hastalığınıznın bulaşıcı bir özelliği olduğundan kaynaklı, çocuklar (bilhassa 5 yaşından ufakler) grip gibi veya öksürük gibi bir rahatsızlığı olan şahıslar ile aynı bölgede bulunsaflmaması lazım olur. Aksi takdirde çocuğun hastalığınız kapması büyük bir ihtimalle bulunmaktadır.

Çocukları bu hastalıktan güvenliğini sağlamak için, ellerini sıklıkla yıkamak gereklidir. Hastalık ilerlemeden doktora müracaat ederek tedavisine erken başlanmalıdır. Genellikle çocuklar sigara dumanına maruz bırakmamak gerekir.

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski