Aşırı Yeme Rahatsızlığı ve Altında Yatan Nedenler

aşırı yeme rahatsızlığı


Aşırı yeme hastalığı günümüzde çok yaygın olan bir rahatsızlık türüdür. Bu rahatsızlığı bulunan kişilerin bir oturuşta ya da kısa bir süre içerisinde çok fazla miktarda yemek yediklikleri bilinmektedir.

Aşırı yemek yiyen insanlar gün içerisinde sık sık ve normal kişilerden çok daha anormal bir biçimde yemek yerler be bu eylemi gerçekleştirirken adeta kendilerini kaybederler. Fiziksel olarak aç olmasalar dahi zihinsel olarak sürekli aç olduklarını hissederler. Bu problemi yaşayan kişiler, yeme işlemleri bittikten sonra ya pişmanlık ve utanç duyarlar ya da hiç bir pişmanlık yaşamazlar. Fakat aşırı yeme devam ettikçe kişinin depresyona girme ihtimali yükselmektedir.
Bu rahatsızlığı yaşayan kişilerin çoğunun aşırı kilolu (obez) olduğu görülse de normal kiloda olan kişilerde de aşırı yeme rahatsızlığı görülebilmektedir.

Bu rahatsızlığın sonucunda obezite olma oranı çok yüksektir. Aynı zamanda; yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol, kanser riski ve kalp rahatsızlıklarının, aşırı yeme rahatsızlığı olan kişilerde görülme riski oldukça yüksektir.

Aşırı yemeye neden olan durumlar:


Sıkıntı

Aşırı yeme rahatsızlığının başlıca nedeni sıkıntıdır. Kişi yapacak farklı bir şey bulamadığında ve mutsuz hissettiğinde bu durumdan kurtulmak için kendisini yemeğe vurmaktadır.
Böyle bir durumda sıkıntının ya da mutsuzluğun nedenleri araştırılmalı ve  çözüm yolları üretilmelidir.

Yorgunluk

Bazı durumlarda yorgunluk ile açlık duygusu karıştırılır ve bu nedenle enerji toplamak için yemek yeme ihtiyacı duyulur. Bu durumla başa çıkmak için günde 8 saat uyumak gerekir ve açlık hissi geldiği zaman ise hafif, sağlıklı atıştırmalıklar tercih edilmelidir.

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski