Bebeklerde Bıngıldak Nedir?

bebeklerde bıngıldak hastalığı


Kafa kemiklerinin birleşme noktalarının arasındaki bağ dokudan oluşan bölgeye bıngıldak denir. Ebeveynlerin bebek sahibi oldukları zaman en çok korktukları noktaların başında bıngıldak gelmektedir. Bunun sebebi ise çevrede bıngıldağın çok hassas olduğu ve zarar görmesi sonucunda bebekte çok ciddi zihinsel problemlerin ortaya çıkacağı gibi bir takım hurafelerin ortaya atılmasıdır. Aslında bıngıldak düşünüldüğü kadar çabuk hasar görmez. Çünkü bıngıldağın üzerinde deri saç ve deri altı yağları bulunmaktadır. Hafif sürtmeler, hafif dokunmalar bıngıldağa zarar vermez.

Doğum öncesi 6 adet olan bıngıldağın 5 tanesi yine doğum öncesi kapanır.  Doğum sonrasında ise sadece ön bıngıldak bulunmaktadır.

Doğum esnasında bebeğin kafasının doğum yoluna uygun bir şekil alabilmesi için bıngıldak çok önemlidir. Bıngıldak sayesinde hem bebek hem de anne doğum esnasında daha rahat olur ve kafa boyun bölgesinde oluşabilecek zararlar önlenir.

Bıngıldağın 12-18 ayları arasında kapanması gerekir. Nadir olarak gözlemlenen durumlarda bazı bebeklerde arka bıngıldağında açık olduğu görülebilir. Bu bebeklerde ise arka bıngıldağın 3 ay içerisinde kapanması gerekir.

Ağlama ve nefes alma durumlarında bıngıldakta şişmeler görülmesi normaldir.

İshal, kusma gibi rahatsızlıklarda bıngıldakta çökmeler gözlemlenirse bu, durumun ciddi olduğu sinyalini verir.

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski