Bebek Odası Nasıl Dizayn Edilmeli

bebek odası dizaynı

Bugün anne adaylarının ve annelerin, hep daha iyisi istedikleri bir noktaya değineceğiz; "bebek odası". Bu yazıya ulaşmadan önce dahi "yeni doğan bebeklerin odası nasıl dizayn edilmeli" sorusuna cevap arayan birçok farklı makale okuduğunuzdan, fikir oklarını hedefe ulaştırmaya çalıştığınızdan şüphem yok. Bu makalem ile hedefinizi on ikiden vurmanızı sağlayacak fikirler vereceğim!

Yeni Doğan Bebeğin Odası Neden Önemli?

Henüz hamileliğin ilk müjdesinde gönlünüzde tarif edilemez büyüklükte yer edinen bebeğinizin yaşam alanı, onun mutlu olması için ilk dikkat edilecek detaydır. Bu odayı dizayn ederken odaklanılacak opsiyonları seçerken duyarlı ve disiplinli olmak ise bebeğinize mutlak bir huzur getirecektir. Bu açıdan bakınca çok dikkat gerektiren ve önemli olan bir konu olduğu kolayca anlaşılmaktadır.
Şimdi hem gözümüze hitap eden, hem de bebeğimize en çok verim sağlayabilecek odamızı hayallerimizde inşâ etmeye geçelim!

Yeni Doğan Bebek Odasının Konumu

Yeni doğan bebek odası nasıl hazırlanmalı sorgusuyla yola çıkarak en dıştan spesifikasyon seçimine gittiğimizde, karşımıza oda konumu seçimi gelecektir. Odanın konumu için dikkat etmeniz gereken 4 altın kural var:
  • En kolay ve hızlı kontrol edebileceğiniz mesafede olmalı
  • Güneş alması ve aydınlık olması, ayrıca yazın diğer odalara göre serin olması dolayısıyla evin kuzeyinde yer alan bir oda olmalı
  • Ortalama 15 metrekare olmalı
  • En az 1 pencere ile hava değişimi sağlanan bir oda olmalı
bebek odası nasıl dizayn edilmeli

Renkleri & Renk Uyumu

Açık renkler seçilmesi, hem refah bir his verecek hem de istenmeyen canlılara karşı bir önlem olacaktır. Beyaz veya bu tonlarda renkler ise fazla açık olacak ve ışığı da yansıtacağı için bebeğinizi rahatsız edecektir. Ayrıca bebeklerin yatar pozisyonda tavanları izlediği düşünülürse, köşeden aydınlatma veya filtrelenmiş aydınlatma tercih edilmelidir.

Dekorasyon & Mobilya Seçimi

Yeni doğan bebek odası tasarımı konusunda dikkat edilmesi gereken diğer detay ise dekorasyon ile mobilya seçimidir. Ebeveynler bu konuda genellikle bu amaca göre üretildiği için bebek odası takımlarına yönelmektedir fakat daha uygun bir şeyler isterseniz, birçok farklı ev mobilyası ve dekorasyon eşyası işinizi fazlasıyla görecektir. Ayrıca daha ucuz olacaktır.

Mobilya seçerken dikkat edilecek 5 temel husus:

  • Keskin veya sivri köşelere dikkat edilmeli ve gerekirse yamalanmalı!
  • Sade ve kullanışlı olmalı ki tehlikeli parçalardan korunma maksimuma düzeyde olsun
  • Az yer kaplayacak ve ihtiyaçları giderecek şekilde seçilmeli ki odanın refah düzeyini azaltmasın
  • Gelecek düşünülerek mobilya seçimi yapmalı, böylece katlanabilen veya farklı gereçlere dönüşebilen ürünler tercih edilerek çocuk büyüdüğünde de kullanılabilir statüsünde olması sağlanacaktır
  • Yatak korkuluklarının yüksekliği, bebeğin hareketlendiği dönemlerde uzuvları sıkışmaması için deliklerin dar olması, bu gibi bebeğin ulaşabileceği diğer güvenlik önlemleri iyice düşünülmeli ve gerekli tedbirler alınmalıdır

Zemin hakkında bilinmesi gerekenler

Bebek odası dizayn edilirken dikkat edilecek bir diğer husus da zemindir. Zeminin parke veya benzeri kaplama teknikleriyle bezenmesi, hem temizlenmesini kolaylaştıracak hem de dezenfektasyon için ekstra fayda sağlayacaktır. Bu gibi seçimler toz ve diğer mikroorganizmaların yaşam alanı olamayacağı için (halılara nazaran) her zaman daha iyi seçimlerdir.

İşte şimdi yeni doğan bebeğinizin odasının nasıl dizayn edileceğini biliyorsunuz! Artık fikir oklarınızı kendi hayallerinizle süslediğiniz yayınıza takıp on ikiye fırlatma vakti! Size bebeğinizle mutluluklar :)

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski