Bebek Gelişimi 8.Ay

bebek gelişimi

Bebekler 8. aylarında isteklerini ağlamadan anlatmaya çalışır. Susadıkları zaman bardaklarını gördüklerinde sevinir. Yemek zamanı yaklaştığında ise heyecanlanır. Bu ay içerisinde bebeğiniz sizden ayrılmak istemeyecektir. Yabancılardan kaçıcaktır.

Bebeğiniz hala emiyorsa günlük enerjisinin yarısını anne sütünden almaktadır. Kilo alımı iyi düzeydeyse bu ay da emzirmeye devam etmenizi öneririz. Bu dönemde dişleri çok fazla kaşınacaktır. Bebeğinizi bu açıdan rahatlatmak için eline dilimlenmiş sebze ve meyveler verebilirsiniz. İlk kez deneyimleyeceği yiyecekleri bebeğiniz açken yedirmenizi tavsiye ederiz. Mevsiminde ise domates yedirmeye başlayabilirsiniz fakat vücudunda alerjik bir etki yaratırsa hemen kesmeniz gerekir. Bebeğiniz bu dönem özgürleştiğini hissedecektir ve bu dönemde önceden zevkle yediği besinleri reddedebilir. Ara sıra bebeğinizin önüne yiyeceği besinleri koyun ve onların özgürce yemek yemesine izin verin. Bu dönemde az az sebze çorbalarnın içerisine kırmızı et koyabilirsiniz.

Bebeğinizin bu dönemde uykusu geçen dönemlere nazaran daha kısadır. Bu dönemde bebeğinize kendi yatağında uyumasını öğretin. Çok büyük bir problemle karşılaşmadığınız sürece onu yanınıza almayın. Böylelikle yalnız başına uykuya dalmasını kolaylaştıracaksınız.

Bebeğiniz 8. ayında desteksiz bir şekilde oturmaya başlar. Kollarının altından tutup yere doğru bastırdığınızda adım atmaya çalışır. Emeklemeler çoğunlukla bu dönemde başlar.  Hatta emeklemek onlar için o kadar kolaylaşır ki merdivenleri emekleyerek çıkabilir. Bazı bebekler bu dönemlerde bir yerlere tutunarak ayağa kalkıp, sıralamaya başlayabilirler. Bu dönemde yürümesine destek olabilecek bazı yardımcı eşyalar kullanmanız çok yerinde bir karar olacaktır. Örneğin tekerlekli oyuncaklarla hem bebeğinizin yürümesine destek sağlayacak hem de ona eğlenceli anlar yaratacaksınız.

Bu dönem bebeğinizin dünyaya olan merakının bir hayli arttığı bir dönemdir. Bunu göz önünde bulundurarak onunla sık sık konuşmalı, her nesnenin adını, ne işe yaradığını anlatmalısınız. Bebeğiniz bunları kendi çapında anlayacak ayrıca siz konuşurken dudak hareketlerinize pür dikkat bakacaktır. Bunların yanı sıra taklit yeteneği gelişen bebeğinize birkaç kolay eylem öğretebilirsiniz; örneğin, vedalaşmak için el sallayabileceğini ya da birine sevgi gösterisi yapması için öpücük atabileceğini gösterebilirsiniz.

Bebekler bu ayda annelerine inanılmaz düşkün olurlar. Gözlerinin önünden ayrılmasını istemezler. Ayrılık korkusu içerisini gün be gün daha çok sarar. Geçmişi hatırlayabilir ve geçmişle bugün arasında bağlantılar kurar. Kişiliği günden güne gelişir. Günden güne anne baba ve kardeşlerinin hareketlerini taklit etmeye başlar. Böylece bir dünyalı olabilmek için nasıl davranması gerektiğini öğrenir. Bebeğinizin önüne koyacağınız bir fotografta kendisini ve aile bireylerini tanır. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığında inanılmaz heyecan duyar ve kocaman gülümser. Hatta gün geçtikçe isimleri söylemeye başlayacaktır.


8. Ay Aşıları


Bu ay içerisinde bir aşı bulunmuyor.

Bebek Gelişimi 9.Ay Yazısını okumak için tıklayın

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski