Bebek Gelişimi 6.Ay

bebek gelişimi


Bebekler 6. aylarında desteksiz oturmaya başlarlar. Bunu tam anlamıyla beceremeseler de geçen aya nazaran daha uzun süre desteksiz durabilirler.

Bu ay içerisinde aynalarda yansıyan yüzlerini tanırlar, gülümserler ve bir çok mimik yapabilirler.
Yere düşen nesneleri anlar ve onları arayış içerisine girerler. Birilerine ya da herhangi bir eşyaya tutunabilirler. Ulaşamayacakları yerlere konulan nesneleri almak için eylemlerde bulunabilirler.

Oyuncaklarını ellerinden aldığınızda buna tepki verir, ellerinde bulunan iki oyuncağı birbirine vurarak ses çıkartabilirler.

Bebeğiniz bu ayda A-guu, ga ga ga, ma ma ma, ba ba ba  ve benzeri şekilde sesli ve sessiz harflerden oluşan değişik sesler çıkarıp bunları tekrar edecektir.
Bu ay içerisinde de ellerine olan ilgisi devam edecektir. Ellerini dikkatli bir şekilde inceleyecek, bütün parmaklarını kullanmaya çalışacaktır. Sağlak ya da solak olduğunu ise ancak 2-3 yaşları arasında anlaşılır.

Bebeğinize bu aydan itibaren ek gıda takviyesinde bulunabilirsiniz.

Ek Gıdalar

Bu ayda doktorunuza danışıp ek gıdalara başlayabilirsiniz. Tamamiyle püre şeklinde besinler yerine pütürlü besinler tercih ettiğiniz taktirde bebeğinizin çiğneme ve yutma becerisini kazanmasına yardımcı olmuş olursunuz. Küçük ve kolay lokmalar verdiğiniz taktirde bebeğiniz çiğneme ve yutma da sıkıntı yaşamayacaktır.

İlk verilen besinler genellikle tahıl içeren muhallebiler, muz-elma-şeftali gibi meyve püreleri, patates-havuç gibi sebze püreleri ya da yoğurt şeklinde olabilir. Burada önemli olan nokta bu gıdaların içerisine kesinlikle şeker ve tuz takviye edilmemelidir. Ayrıca bebeğinize ek gıda takviyesi yaptığınız zaman göstermiş olduğu reaksiyona dikkat etmelisiniz. Eğer bebeğiniz bu besin takviyesini istemiyorsa ek gıdalara henüz hazır olmayabilir.

Biberon

Bebeklerin bu ayda anne memesi dışında başka şekillerde de bir şeyler içebileceğini öğrenmesi gerekir. Bu dönemde mama sandalyesinde otururken eline vereceğiniz biberon ilgisini çekecektir.
İlk biberon denemelerinde fazla miktarda sıvı çenesinden aşağıya süzülecektir fakat zamanla bu durumla başa çıkabilmeyi de öğrenecektir.

6. Ay Aşıları


  • DTacB-IPV-Hib/5’li Karma Aşı 3. doz
  • KPA 13/Pnomokök Aşısı   3. doz
  • Hepatit B 3.  doz                                           
  • Rotavirüs aşısı 3. Doz (Not: Rotatrix marka aşı yapıldıysa 3.Doz yoktur.)

Bebek Gelişimi 7.Ay Yazısını okumak için tıklayın

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski