Bebek Gelişimi 1.Ay

bebek gelişimi

Yenidoğan bebeğinizin vücudunda şişlik ve lekelerin bulunması sizleri korkutmasın, çünkü bu geçici bir durumdur. Bebekler ilk aylarında 15 ile 18 saat arası uyurlar. Bu sırada el ve bacak hareketleri reflekslerden oluşmaktadır.

Yapılan araştırmalara göre hamilelik sırasında bebekler anneleri konuştuğu zaman onların sesine doğru dönmektedir. Bu nedenle, yeni doğmuş bebeğinizle konuşmayı, ona şarkılar söylemeyi ihmal etmeyiniz. Bebeğiniz her ne kadar size tepki veremese de bu dönemler onun gelişimi için oldukça önemlidir.

Yenidoğan bir bebek ilk birkaç gün gözlerini çok nadir dünyaya açabilmektedir, bu durum belli bir süre sonra ortadan kalkacak ve bebeğiniz daha uzun süre gözlerini açık tutmaya başlayacaktır. Yenidoğan bebeklerin görme kabiliyeti düşüktür öyle ki bir bebeğin görebilme mesafesi 15-30 cm arasındadır. Daha uzaktaki nesneleri bulanık görür. Zamanla görme kabiliyeti gelişir, kontrastlı nesneler ve parlak renkler ilgilerini çeker.

Bebekler, hayatta kalabilmelerine yardımcı olacak bazı koruyucu reflekslerle doğmaktadırlar. Örneğin: Başlarını  çevirip meme ararlar, irkildikleri zaman kollarını açarlar ve avuç içlerine parmağınızı koyduğunuz zaman kavramaya çalışırlar.

BESLENME


Yeni doğan bebekler için anne sütü en ideal besindir. Yenidoğan bebekler, 24 saat içerisinde ,2-3 saat aralarla besin ihtiyacı duyarlar. Bu besin ihtiyacı günden güne giderek azalmaktadır. Bebeğinizi emzirirken; kucağınızda yüzü size dönük olacak şekilde tutup, meme ucunuzu bebeğin hissedebileceği bir şekilde bebeğin yanağına ya da alt dudağına değdirip ağzını açmasını sağlayın.

UYKU


Bir bebek 15 ile 18 saat arasında uyumaktadır. 8 saatlik bir zaman diliminin sadece 1 saati uyanık olur. Gece ve gündüzü ayırt edemez bu durumu ayırt edebilmesi adına ona destek olabilirsiniz. Örneğin bebeğiniz gündüz uyanık olduğunda onunla oynayıp, konuşun bu şekilde uyarılar vermeye çalışın, gece uyanık olduğunda ise mümkün olduğunca sessiz olun onu uyarıcı etmenlerden kaçının. Bebeğinizi uyurken yan ya da sırtüstü yatırmanız en doğru uyku şekli olacaktır.
 

FİZİKSEL GELİŞİM 


Bebeklerin kol, bacak ve el hareketleri reflekslerden oluşmaktadır. Elleri ise genel olarak yumruk şeklinde durmaktadır. Eline verilen oyuncakları kavramayı başarır fakat emen düşürür. Yenidoğan bebekler fiziksel temastan çok hoşlanmaktadırlar. Bu nedenle bebeğinize sürekli tensel temas uygulayın.


AŞI TAKVİMİ


Yenidoğan bebeklere 2 doz Hepatit B aşısı uygulanır.

Bebek Gelişimi 2.Ay Yazısını okumak için tıklayın



1 Yorumlar

  1. Bebek gelişimi önemlidir. Yazınız için teşekkürler. Faydalı bir bilgi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Post a Comment

Daha yeni Daha eski