Bebek Gelişimi 12.Ay

bebek gelişimi

12 aylık bebeklerin çoğu bu ayda yürümeyi başarırlar. Bebeğinizin elinden tutup bu ayda yürümesine destek olmalısınız. Eğer bebeğiniz hala yürümeyi başaramadıysa endişelenmeyin çünkü gelişim hızı bebekten bebeğe değişiklik göstermektedir. Bebeğinizi diğer bebeklerle kıyaslamaktan kaçının. Endişelerinizi doktorunuzla paylaşmak en doğru seçenek olacaktır.

Bebeğinizle sofraya oturduğunuzda, ona sofrada özgürlük tanıyın. İstediği şeyi yemesine izin verin. Unutmayın herkesin beslenme alışkanlığı farklıdır. Bebeğiniz tek tip beslenmek isteyebilir bu gibi durumlarda ona baskı uygulamayın. Bazı bebekler 3-5 çeşit denemeyi tercih ederlerken bazıları ise tek tip beslenmek ister. Bu zamanla değişecektir. Ayrıca bazı bebekler günde 5-6 öğün bazıları ise 2-3 öğün arasında beslenme ihtiyacı duyabilir. Bu gibi durumlarda bebeğinizin kilo ve boy orantısı normalse endişelenmeyin ve onun bu isteğine saygı duyun. Bu dönemde bebeğinize pastörize sütü sulandırarak vermeye başlayabilirsiniz.

Bebeğinizin bu dönemde görme kabiliyeti sizlerle eşit düzeydedir. Eşyaların adını bilir ve söylemeye çalışır. Kitaplarda gördüğü resimler ilgisini çeker. Bu dönemde de yaptığınız her şeyi taklit etmeye devam edecektir. Göz kırpabilir. Ayaktayken yerden bir nesneyi almak istediği zaman eğilip alabilir. El kabiliyetleri oldukça gelişmiştir. Elinde iki oyuncak varken üçüncü oyuncağı da rahatlıkla alabilir.

Uyku ve yemek saatlerinde huysuzlanabilir. Bu dönemde inatçı davranışlar sergilemeye başlar. Hatalı davrandığında üzülür, iyi bir şey yaptığında taktir edilmeyi bekler ve bu davranışı yineler.

Bu dönemde bebeğinizin gece uykuları deliksiz olur. Geçtiğimiz aylarda öğlen uykuları kısa kısa 2 veya 3 kere iken bu ayda 1 kere ve uzun bir öğle uykusuna geçer. Eğer öğlen parça parça uykuları devam ediyorsa bebeğinizin uzun bir öğlen uykusuna geçiş yapabilmesi için bebeğinizi sabahları erken kaldırmayı deneyebilirsiniz. Kimi bebek bu duruma hemen alışır kimi bebeğin bu duruma alışabilmesi ise aylarca sürebilir.

Bebeğiniz bu dönemde anne ve baba kavramlarını iyice kavrarlar. Aile içerisindeki insanlara aşırı bağlılık gösterirler. Güven duyduğu kişilere gülümser ve onları kucaklarlar.

Bebeğiniz bu dönemde oyuncakları yerine sizlerle oynamayı tercih edecektir. Örneğin sizinle karşılıklı top oynamak isteyecektir.

Bebeğinizin bu dönemde yaşıtlarına ilgisi artar. Beraber oyun oynayabilir. Fakat bu dönemde de oyuncakları paylaşma isteği olmadığı için bebekleriniz arasında küçük kavgalara sebebiyet verebilir. Bu gibi durumlar yaşandığında bebeğinizle konuşup oyuncaklarını paylaşması gerektiğini söylemeniz öğrenmesini kolaylaştıracaktır.

1. Yaş Kutlaması


Bebeğiniz artık 1 yaşında. Bu ay bebeğinizin ilk doğum gününü kutlayacaksınız. Bu kutlama için sizlere vermek istediğimiz birkaç öneri var.

Bebeğiniz ses ve kalabalıktan rahatsızlık duyabilir bu sebeple misafir sayınızı mümkün olduğunca arttırmamaya çalışmalısınız.

Eğe hava dışarıda kutlama yapmak için uygunsa bebeğinizin açık havayı daha çok seveceğini unutmayın.

Bebeğinizin uyku saatlerine uyumlu bir şekilde kutlama saatlerini belirleyin. Eğer uyku saatine denk getirirseniz huysuzlanması ve uyumak istemesi kaçınılmaz olacaktır.
En önemlisi bugün miniğinizin ilk yaşını kutluyorsunuz. Yıllar sonra keyifle hatırlayacağınız bu günü ölümsüzleştirin. Mutlaka fotoğraf çekin ve videoya alın.

1 Yaş Aşıları


  • Suçiçeği
  • KKK/Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak
  • KPA 13/Pnomökök Aşısı 4.doz

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski