Bebek Gelişimi 11.Ay

bebek gelişimi

11 aylık bir bebek sizinle top oynayabilir kıvamdadır. Taklit etmekten büyük keyif alır. Oyuncaklarını dağıttığı gibi toplamasını da öğrenir ve toparlar. Sizin komutlarınızı anlar ve çoğunlukla uygular.

Bu dönemde bebeğinizle beraber sofraya oturun ve kendi kendine yemek yemesine izin verin. Çok küçük porsiyonlar halinde değişik tatları önüne sunun. Porsiyonların boyutunu günden güne büyütebilirsiniz. Meyve pürelerini artık çok fazla ezmeden yedirebilirsiniz. Özellikle tatlı meyveler bebeğinizin çok seveceği besinlerdir.

Bu ayda bebeğinizin uykusu düzenlidir. Özellikle yatmadan önce banyo yaptırıp uyutursanız sabaha kadar deliksiz bir şekilde uyur.

Bebeğinizin bu ay içerisinde bilinçli olarak kullanacağı kelime sayısı artış gösterir. Onunla sürekli konuşun size kendince cevaplar verecektir. İstediği şey her ne ise nesnenin adını söyleyerek tekrar etmeniz, o nesnenin adını öğrenmesine yardımcı olacaktır.

Bu dönemde yaptığınız çoğu şeyi takip eden bebeğinizin yanında çok dikkatli davranışlar sergilemelisiniz. Unutmayın bebeğiniz sizin yaptığınız her şeyi doğru kabul eder ve yapmaya çalışır. Bundan dolayı yakınlarınızı da bu konuda uyarmanızı öneririz. Artık doğruyu ve yanlışı ayırt eden bir bebeğiniz var. Doğru bir şey yaptığında takdir edilmeyi bekleyecek ve sonrasında tekrarlayacaktır. Yanlış bir şey yaptığında ise kızdığınızı anlayacak ve tekrarlamaktan kaçınacaktır.

Kelime haznesi giderek artmakta olan bebeğiniz bu dönemde, “Baba gitti.” , “ Anne geldi.”  tarzında cümleler kurmaya başlayacaktır. Nesneleri tanıyabildiği için; herhangi bir nesnenin nerede olduğunu sorduğunuz zaman, size o nesnenin yerini gösterecektir.

Bu ay içerisinde bebeğinizin ellerine olan ilgisi devam edecektir. Onların arasındaki boyut farkını inceleyecektir. Bu dönemde baş ve işaret parmağını çok iyi kullanacaktır. Gelişimine destek olacak küp şeklinde oyuncakları büyükten küçüğe iç içe sokmayı başaracaktır.

Bu ayda bebeğiniz ayaktayken değişik pozisyonlar deneyebilir. Örneğin; parmak uçlarında yükselebilir ya da tek ayak üzerinde durmaya çalışabilir.

Bu dönemde bir hayli hareketli olacak olan bebeğiniz çoraplarını ayağından çıkartıp daha sonra tekrar giymeye çalışabilir. Kendi başına bardaktan su içmeye çalışabilir. Bebeğiniz bu gibi davranışlar sergilerken ona yardım etmeniz, bebeğinizin otokontrolünü sağlayabilmesi açısından oldukça önemlidir.

Paralel oyun, birden fazla çocuğun yan yana getirildiğinde bireysel bir şekilde oyun oynarken ayriyeten diğer çocukların nasıl oyun oynadıklarını gözlemledikleri bir oyun şeklidir. Çocuklar belli bir zaman sonra beraberde oyun oynayabileceklerini öğrenirler ve birlikte oyun oynamaya başlarlar. Ebeveyn olarak tek yapmanız gereken şey oyunlarına müdahale etmeden oyuncaklarını kavgasız bir şekilde paylaşmalarını sağlamaktır. Oyuncaklarını diğer arkadaşlarıyla paylaşması gerektiğini, sıra ona gelince oynaması gerektiğini ona konuşarak anlatabilirsiniz.

11. Ay Aşıları


Bu ay içerisinde yapılacak bir aşı bulunmuyor.

Bebek Gelişimi 12.Ay Yazısını okumak için tıklayın

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski