Miyom, rahim kaslarında gelişen ve halk arasında iyi huylu bir tümör olmasıyla bilinen bir hastalıktır. Genel olarak 20 – 35 yaş aralığında bulunan kadınların %20 – 25 oranında görülür. Yaş ilerledikçe miyomun görülme oranı da artar. 45 yaş üzerinde bulunan kadınların %40’ında miyoma rastlanır.
Her dört kadından birinde ortaya çıkması nedeniyle, kadınlarda en sık görülen sorunların başında gelir. Ayrıca miyomun oluşmasında genetik faktörlerin önemli bir rolü olduğu bilinir.
Miyomlar rahim içinde yerleşimlerine göre farklılaşır ve rahim içinde astar dokuya doğru büyüyebilirler. Bunun yanı sıra rahim içi kas dokusunda da yer aldığı görülmektedir.
Miyom Belirtileri Nelerdir?
Çok sayıda miyom herhangi bir şikâyete yol açmadığı gibi, tedavi de gerektirmezler. Ancak bütün miyomların yaklaşık olarak %10 – 20’sinde ciddi oranda şikâyetler ortaya çıkabilir. En sık karşılaşılan sorun, adet dönemlerinin uzun bir zaman boyunca sürmesidir. Aynı zamanda adet kanamaları fazlasıyla sancılı bir şekilde devam eder. Bu kanamaların bazen çok yoğun ve pıhtı halinde geldiği gözlemlenir. Oluşan bu kronik kanama neticesinde hastalarda kansızlık sorunu meydana gelebilir.
- Karın ağrıları
- Dolgunluk hissi
- Sırt ağrısı
- Bacak ağrısı
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
- Sıkça idrara çıkma
- Kabızlık
Genel olarak miyomda bu tip belirtilere rastlanır.
Miyom Neden Olur?
Miyomların oluşmasında kesin bir neden bulunmamasıyla beraber, bir takım etkenlerin olduğunu söylemek de yanlış olmayacaktır. Bunlar arasında daha çok genetik, hormonsal ve çevresel faktörler yerini almaktadır.
Genetik: Miyomların oluşumunda genler oldukça büyük bir role sahiptir. Anne ya da kız kardeşinde miyom oluşumu görülen bir bireyde, bu gelişim daha olası olacaktır. Yani bazı kadınların, bu oluşumda neden olarak görülen genleri aileden miras aldığını söylemek yanlış değildir.
Hormonlar: Östrojen ve progesteron fazlasının hormonsal dengesizliğe yol açarak miyomlara neden olduğu da bilinmektedir. Hamilelik sürecinde görülen miyomlara, bu tip hormon değişiklikleri yol açabilir. Hamilelik sırasında oluşan miyomlar herhangi bir tehlikeye yol açmasa da, kişi doktor tarafından kontrol tabii tutulmalıdır. Eğer miyomlar çok büyürse ameliyatla alınmaları gerekebilir ya da sezaryenle doğuma başvurulur. Çocuk sahibi olmak isteyen ve buna karar veren kişilerin, jinekolog muayenesinden geçmeleri ve miyom sorunları bulunup bulunmadığını kontrol ettirmeleri gerekebilir. Miyomlar çoğu zaman sorun çıkarmadıkları için kişi farkında olmasa bile, miyomların gelişimi devam etmiş olabilir.
Çevresel Faktörler: Dünyanın sanayileşmesi ile beraber, çok sayıda ürün östrojene benzer olan kimyasalları ihtiva etmeye başlamıştır. Kozmetik ürünleri, diş macunu, sabun, ilaçlar, gıda maddeleri ve benzeri günümüzde birçok alanda kullanılan ürün vücut içerisine östrojen yüklenmesine neden olur. Böylece östrojene karşı hassas dokuların harekete geçmesi de söz konusu olacaktır.
Miyom Kimlerde Daha Sık Görülür?
- Hiç doğum yapmayan ya da az yapan kişilerde,
- Özellikle siyah ırkta,
- Adet olmaya daha erken yaşta başlamış olanlarda,
- Yapılan bazı araştırmalara göre obezite sorunu olan bireylerde,
- Aile ve kız kardeşlerinde miyom olanlarda,
- Yaşı ilerlemiş olan kişilerde,
- Kırmızı etle zengin beslenenlerde
daha sık görüldüğünü söylemek yanlış olmayacaktır. Kırmızı etin yanı sıra, yeşil sebzeler ile daha zengin beslenen bireylerde miyomun oluşmasına daha az rastlanır.
Miyom Tanısı Nasıl Konur?
Jinekolojik tedavi sayesinde kolaylıkla fark edilir. Aynı zamanda karın boşluğunun açılmış olduğu ameliyatlarda da fark edilmeleri zor değildir.
Ultrasonografi sayesinde rahim içerisinde yer alan miyomun varlığı, yeri, ebadı öğrenilir ve takipleri için de kullanılan bir yöntemdir. Transvaginal ultrasonografi, karından yapılan ultrasonografiye göre daha net biçimde görüntü verir.
Yorum Gönder