Çikolata Kisti Nedir?Nasıl Tedavi Edilir?

cikolata-kisti-nedir

Çikolata kisti diğer adıyla endometriozis olarak bilinir. Rahim bölgesinin iç katmanını oluşturmakta olan ve adet kanamasının oluşmasını sağlayan endometrium, adet sonrasında 3 – 5 mm kalınlığa ulaşır. Adet döngüsü süreci devam ederken, salgılanan hormonlar sayesinde kalınlaşır ve adet dönemi başlamadan önce 9 – 15 mm kalınlığa kadar yükselir. Yumurtalık tarafından salınan yumurta spermi tarafından aşılanırsa 5 ya da 6 günlük süre zarfı içinde embriyo rahme ulaşmış olur. Büyümesi için hazırlanmış rahme tutunarak gelişmeye devam eder.

Yumurtanın spermce aşılanma olayı gerçekleşmemişse, kalınlaşmış rahim içi katman bir miktar kanla beraber vücudu terk eder.

Sebebi net olarak bilinmemekle beraber endometrium hücrelerinin, rahmin dışında herhangi bir bölgeye yerleşimi mümkün olabilir. Endometrium hücreleri rahim içerisinde göstermiş oldukları davranışı yerleşmiş oldukları bölgeler içinde de her ay tekrar etmektedirler. Yani rahim içinde olduğu gibi her ay kalınlaşır ve kanama sayesinde dökülürler. Bu döküntüler bulunmuş oldukları bölge içerisinde ve etraftaki dokular arasında yapışıklık oluştururlar. Bu duruma çikolata kisti adı verilmektedir.

Çikolata Kisti Belirtileri Nelerdir?

cikolata-kisti-belirtileri

Genel olarak çikolata kisti hastaları adet dönemlerinin şiddetli ağrı içermesinden, cinsel ilişki sonrası ağrılardan ve bel ağrılarından fazlasıyla şikâyet ederler. Çikolata kistinin tam olarak nedeni belli değildir. Bu nedenle “teoriler hastalığı” olarak da nitelendirilir. Oluşumu ile ilgili en çok kabul gören teorilerden birisi, adet sırasında bir miktar kanın geriye doğru akması ve bu sırada kanın içinde yer alan endometrium hücrelerinin yumurtalığa doğru tutunması ile oluştuğudur.

Genel olarak çikolata kisti belirtileri;

  • · Adetlerin sancılı şekilde geçmesi,
  • · İshal ve kabızlık durumu,
  • · İdrar yaparken kan görülmesi,
  • · Cinsel ilişki sırasında ağrı oluşumu,
  • · Bacaklarda ağrı,
  • · Karın, bel ve sırt ağrısı,
  • · Kasıklarda kronik ağrı,
  • · Adet kanaması ile beraber görünen burun kanaması,
  • · Vücudun çeşitli yerlerinde morluklar oluşmaya başlaması,
  • · Dışkıda kan görülmesi,
  • · Kısırlık
  • · İdrar yaparken yanma hissi

Olarak sayılabilir.Bu hastalık sinsi olduğundan, hiçbir belirti vermeyebilir. Kazara çikolata kisti olduğunu öğrenen kadınların sayısı da az değildir.

Çikolata Kisti Neden Olur?

Bu hastalığın oluşumunda genel olarak genetik faktörlerin üzerinde daha çok durulmaktadır. Üreme çağındaki kadınlarda görülen bir hastalık olarak bilinirGebe kalamama sorunu yaşayan her 100 kadından 20 – 40’ında kısırlık sebebi çikolata kisti sorunudur.

Adet kanamalarında şiddetli ağrı, cinsel ilişki sırasında ağrı ya da bel ağrısı gibi kendini belli edebileceği gibi, hiçbir belirti olmadan tamamen tesadüfi şekilde de saptanabilir.

Çikolata Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

İlaç tedavisi: Bu tedavi yöntemi ile hastanın ağrıları azaltılmaya çalışılır. Ağrılı adete neden olan krampların azaltılması için önerilen ağrı kesiciler fayda etmemeye başladığında, diğer tedavilere başlanabilir.
Hormon tedavisi: Hastalara dışarıdan verilen hormonlar bu rahatsızlığının engellenmesi konusunda etkili bir seçenek olabilir. Dışarıdan alınan hormon ilaçları ile endometrium dokusunun büyümesini yavaşlatmak ya da yeni oluşumları engellemek mümkündür. Ancak hormon tedavisi kalıcı bir çözüm olmaz. Çünkü hormon tedavisi bittikten sonra, hastalarda bulunan rahatsızlık tekrar nüks etmeye başlayacaktır.
Cerrahi tedaviler: Bu yöntem genel olarak şiddetli ağrı sorunuyla karşılaşan hastalar için uygulanır. Açık ameliyat yerine laparoskopik cerrahi daha çok tercih edilir. Bu yöntem uygulanacak olduğu zaman hastanın yaşı, çocuk isteyip istemediği ve şikâyetlerin şiddeti göz önüne alınır. Cerrahi tedavide de kesin olarak kistin yeniden oluşmaması sağlanamaz.
Rahmin ve yumurtalıkların alınması: Eğer hastanın yeniden çocuk sahibi olma gibi bir düşüncesi yoksa bu yönteme başvurulabilir. Tedavi sonrası çikolata kisti rahatsızlığının tekrar ortaya çıkması söz konusu değildir.

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski