Kimler Doğum Yardımı Alabilir ?

dogum-yardimi-2015

Genç nüfusun artık azalmasıyla birlikte devlet aileleri çocuk yapmaları konusunda cesaretlendirmek ve onlara yardımcı olabilmek için torba yasayı yürürlüğe koydu. Buna göre doğum yardımı mayıs 15 den itibaren doğum yapan TC vatandaşı anne ve babaya miktarı çocuk sayısıyla değişecek şekilde yapılacak.

15 Mayıs 2015 den sonra doğan çocuklar için devlet ilk çocuk için 300, ikinci çocuk için 400 ve üçüncü çocuk için ise 600 TL yardımda bulunacak.Yalnız buradaki hesaplamada eğer 15 Mayıs 2015 den önce doğan çocuğunuz varsa çocuk sayısı hesaplamada bu durum dikkate alınacak.

Örneğin şu anda 1 çocuğunuz var ve Mayıs 15 den sonra doğan/doğacak bir çocuğunuz daha var.Bu durum için 2 çocuk parası 400 TL alacaksınız.

Şahsi yorumum tabi ki bu rakamlar çocuğun yetişmesi için çok büyük rakamlar değil ama ortada ödenecek bir para var ve sizler de bu parada yararlanabilirsiniz. O yüzden aklınıza gelebilecek bazı soruları aşağıda cevaplamaya çalıştım.

15 Mayıs 2015 öncesi doğan çocuklar için bir yardım söz konusu mu ?

Yukarıda belirttiğim gibi bu tarihten önce doğan çocuklar için bir ödeme söz konusu değil. Sadece bu tarihten sonra doğan çocuk olursa öncekiler de sayı olarak dikkate alınarak ödeme yapılacak.

Doğum yardımı tek seferlik mi yoksa her ay mı yapılacak ?

Yeni torba yasası gereğince ödeme bir kereye mahsus yapılacak.

Doğum yardımı başvurusu nereye yapılacak ?

Bunun için bağlı olduğunuz ildeki aile ve sosyal politikalar müdürlükleri, sosyal hizmet merkezleri ve kaymakamlıklara başvuruda bulunabilirsiniz.

Doğum yardımı yurt dışındaki türk vatandaşlarını da kapsayacak mı?

Yurt dışında yaşayan TC vatandaşlarımız da bu haktan yararlanabilecek. İlgili konsolosluklara başvurması halinde ödemelerini alabilecekler.

Ödeme elden mi yapılacak yoksa banka yoluyla mı ?

Ödeme banka yoluyla annenin hesabına yapılacak. Elden herhangi bir ödeme yapılmayacak.

Doğum yardımı başvurusu nasıl yapılacak?

Başvuru yapmak için türlü türlü evrak hazırlamak zorunda değilsiniz. Bebeğin nüfus kağıt fotokopisi ve ilgili yerde doldurulacak dilekçe başvurunuz için yeterli olacak.

Doğum yardımcı dilekçesi

Son Sözler

Doğum yardımı 2015 yılı için anne babalara ufak da olsa destek amaçlı faydalı olacağı kanaatindeyim.Yalnız bunun yanında annenin çalışma sartlarındaki iyileştirmeler de önemli.Yeni torba yasa kapsamında bu durum da ele alınmış durumda.Bunları da bir sonraki yazımda paylaşacağım.

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski