Her kadın demiycem, ama çoğu kadın günün birinde anne olmanın, bir bebeğe sahip olmanın, onu karnında taşımanın ve onu emzirmenin mutluluğunu yaşamak ister. İster de, maalesef her 100 çiftten 15'i bu mutluluğu asla tadamaz. Peki nedir buna engel olan ? Bu yazıda doğurganlığı olumsuz etkileyen yaş ve obezite üzerine bir şeyler dinleyeceksiniz gençler.
Obezite, sağlığı bozacak ölçüde yağ dokularında anormal ya da aşırı miktarda yağ birikmesi olarak tanımlanıyor.Akupunktur Uzmanı Dr. Hasan Ali Nogay, obezitenin doğurganlık üzerindeki olumsuz etkileriyle ilgili yazısında şöyle diyor ; aşırı şişmanlığın çok önemli risk yarattığı kesin olarak gösterilen başlıca hastalıklar;Kardiyovasküler hastalıklar, varisler, koroner kalp hastalığı, hipertansiyon, inme, Osteoartrit, tip 2 diyabet, rahim-meme-kalın bağırsak kanserleri, uyku-apne sendromu, polikistik over sendromu, sindirim sistemi bozuklukları, doğum zorlukları ve depresyonAnlayacağınız üzere bunlardan polikistik over sendromu başta olmak üzere bir çoğu kadının çocuk sahibi olmasını ya güçleştiriyor ya da hamilelik ve doğum sürecinin zor ve riskli geçmesine sebep oluyor.
Şişmanlığın doğurganlığı negatif etkilediğini belirten Dr. Nogay, o etkileri ise şöyle sıralıyor:
- Adet düzensizliği.
- İnfertilite (kısırlık) ihtimalinin artışı.
- İnfertilite ile ilgili cerrahi girişimlerin artışı.
- Düşük riskinin artışı.
- Yüksek tansiyon riskinin artışı.
- Gebelik sırasında şeker hastalığı riskinin artışı.
- Gebelik sırasında idrar yolu enfeksiyonu riskinin artışı.
- Sezaryenle doğum riskinin artışı.
- Prematür bebek doğurma riskinin ve bebek ölüm riskinin artışı.
- Bebeklerde omurilik ile ilgili gelişim bozuklukları (sıklıkla nöral tüp defektleri örnek; spina bifida) riskinde artış.
- Fazla kilolu bebek doğurma riskinin artışı ki düşük kan şekeri görülebilir. Bu da beyin hasarı ve epilepsi nöbetleriyle ilişkili olabilir.
- Doğum süresinin artışı, doğum sonrası kanama miktarının artışı.
- Doğum sonrasında ciltte dikiş yerlerinde rahim ağzında yara enfeksiyonu, rahim zarında iltihap riski.
Tabii doğurganlığı olumsuz etkileyen tek şey obezite değil. Yaş da önemli bir faktör.
İsveçli bilim adamlarının 30'lu yaşlarda anne olmayı planlayan kadınlarla ilgili ürkütücü bir araştırması var. Araştırmaya göre hamilelik için en ideal dönem 20-30 yaş aralığı. 30 yaşından itibaren yaşanan gebeliklerin 22. ve 31. haftalar arasında erken ve ölü doğum riski %20'lere yükseliyor. Bu da her 5 gebelikten 1'i demek oluyor...
Gelelim bana. Yıllarca çocuk sahibi olmaya direndim direndim de ne oldu, şimdi gebeliğin 33. haftasını bitiriyorum ve bu inanılmaz mutluluğu şimdiye dek nasıl ertelemişim kendime şaşırıyorum. Bu arada yaşım 29 ! Bu gebelikte riskli dönemi atlattım sayılır ama 2. ve 3. gebelikler için ne düşündüğümü varın siz hayal edin ! Saygılar...
Yorum Gönder