Meyve Ne Zaman Yenmeli !



Benim , pek bir bağlılıkla dinlediğim Dr. Canan Efendigil Karatay bu kez hiç hoşuma gitmeyen şeyler söyledi. Bu kez mevzumuz ekmek, şeker ya da et değil meyveler !

Gebelikte 29. haftayı bitiriyorum artık ve son dönemlerde beslenme anlamında pek tabii çok daha fazla dikkat ediyorum her şeye. Bebeğim ve benim vitamin ihtiyacım için elimden geldiğinde meyve tüketiyorum. Meyvenin tüketilme zamanının 'yemeklerin hemen ardından' olmaması gerektiği dışında pek de bir şey bilmiyordum. Öğrenince de çok hoşuma gitmedi zaten. Bakalım siz beğenecek misiniz ?

Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay'ın, meyve tüketimiyle ilgili uyarılarına bir göz atalım.

Meyvedeki fruktoza dikkat !

Meyve şekerinin, bebeklerde dahi karaciğerin yağlanmasının başlıca nedenlerinden biri olduğunu anlatan Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay,sağlık  sorunu olanların meyvelerdeki fruktoz miktarına dikkat etmesi gerektiğini belirtti.
"Meyvelerin tüketim miktarları, zamanları ve şekilleri, onları vücudumuz için sağlıklı veya sağlıksız hale getirebilir.” diyen Karatay, meyvenin tüketilme zamanının da çok önemli olduğunu belirtti.

Meyve ne zaman yenmeli?

Prof. Dr. Karatay “Meyvelerin şekeri ve her türlü şeker, tatlı zehirlerdir. Hiçbir zaman aşırı şekilde, özellikle akşamları geç vakitlerde tüketilmemelidir. Örneğin gün boyunca başka tatlı ve şekerli yiyecek yememek koşuluyla sonbahar ve kış aylarında sabah kahvaltısında yenecek bir yerli muz, glisemik indeksi yüksek olmasına rağmen verdiği enerji gün içinde yakılabileceği için sağlıklıdır. Ancak aynı muz akşam yemeğinden sonra tüketilirse ve ardından yatılırsa yağ olarak depolanacağı için sağlıksızdır." dedi.

Lifleri meyveden ayırmayın !

Meyvelerin lifleriyle tüketilmesi önerisinde bulunan Karatay, şu bilgileri verdi:
"Öğlen yemeği yerine ceviz içi, badem, fındık, fıstık gibi kuru yemişlerle birlikte mevsiminde tüketilecek bir adet portakal veya iki adet mandalina, lifiyle yendiğinde vücut için sağlıklıdır. Ancak 2-3 portakal veya 4-5 mandalina sıkılıp suyu içildiğinde glisemik yükü arttığı ve liflerinden arındırıldığı için hızla kana karışıp kan şekerini ve insülini aniden yükseltir. İki üç saat sonra da aniden düşmesine sebep olur, işte bu durum sağlıksızdır."
Gelelim meyvenin tüketim zamanıyla ilgili günümüzde en doğru kabul edilen görüşe. Bir çok araştırma meyvenin yemeklerden en az 2 saat sonra veya yarım saat evvelk tüketilmesi gerektiği görüşünde. Ayrıca yalnız başına değil biraz da protein içeriği olan besinlerle alınmalı. Mesela, kuruyemiş gibi. Aslında çok cazip değil mi :)
Afiyet ola.

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski