Beslenme Çantasında Neler Olmalı ?


beslenme çantasında neler olmalı


Okul çağı çocuğunun beslenme (daha doğrusu beslenememe) gibi bir sıkıntısı var gözlemlediğim kadarıyla. Gerçi bu sıkıntı çocuklar dünyaya geldiği andan itibaren ergenlik çağını doldurana dek var gibi görünüyor. Emmiyor, diş çıkarıyor diye hiç bir şey yemiyor, biraz büyüyünce yemek seçip önüne getirdiklerinizi reddetmeye başlıyor, daha da büyüyünce abur-cubura, çikolataya yöneliyor, okul çağındayken makarna ve patates kızartması dışında hemen hemen her şeyi reddediyor, ergenlikte kilo alırım endişesiyle bir çok besinden kaçıyor veya tam tersi yalnızca hamburger-pizza gibi besinlerden keyif alıyor...yor...yor...yor.

Nasıl ? Güzel özetlemiş miyim ?

Evveli ve daha sonrası bir yana, şuan benim için bu çağlardan en önemlisi okul çağı beslenmesi. Çünkü benim beslenmeyi neredeyse reddeden bir yeğenim var. Evde olduğu gibi okulda da çantasına koyulan besinlerin bazen büyük kısmı, bazen tamamı eve geri geliyor ! 

Peki çocukların sağlıklı gelişimi için bu kadar önemli olan beslenme çantasının içerisine neler giriyor ? Eğer dikkatli, titiz, çocuğuna değer veren bir veli değilseniz genelde o çantanın içine hiç bir şey girmeyip çocuğa okul kantininden alış veriş yapması için para veriliyor. Veya bir paket kek ve bir kutu meyve suyu ile beslenme çantası hazırlama safhası geçiştiriliyor. 

Eğer çocuğunun sağlıklı beslenmesine önem veren bir veliyseniz o zaman da liste uzadıkça uzuyor...Peki yok mu bunun orta karar bir ayarı ? Olmaz mı , buyrun ;
  • Altın Kural ! Evden çıkmadan önce mutlaka kahvaltısını yaptırın. Kahvaltıda abur cubur veya pastane ürünleri yerine peynir, zeytin, meysim sebzeleri, yumurta gibi besleyici değeri yüksek gıdalar kullanın.
  • Çantasına su koymayı unutmayın!
  • Beslenme çantasına hazır değil, evde yapılmış gıdalar koyun. Örneğin ; börek , kaşarlı tost , sandviç ekmeği arasına peynir-yeşillik veya köfte-tavuk gibi. 
  • Hazır meyve suları yerine beslenme çantasının içine evde sıkılmış meyve suyu , ayran ya da süt ilave edilmeli.
  • Çantaya ara öğünlerde tüketmesi için fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler veya meyveli kek eklenmeli.
  • Mutlaka bir adet meyve bulundurulmalı.
Çocuğunuz acıktığında bunlardan yalnızca bir veya ikisini bile tüketse, kantinden alıp yiyeceği hazır gıdalardan çok daha kaliteli bir beslenme şekli oluşturmuş olacaktır. Zaten tamamını yemesini beklemeyin ! 

Nedir durum ? İçinizden 'ah bizimki sadece böreğini yese de yeter' diyor musunuz ? 

Kolay gele.

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski