Kurban Eti Nasıl Saklanır, Pişirilir ?


Tabiii, yediniz kavurmaları, içtiniz ekşi ayranları, üstüne de baklavaları-kadayıfları, dağıttınız eşe dosta , fakire fukaraya dağıtacaklarınızı , şimdi kalan eti değerlendire vakti. De nasıl ?

Her kurban bayramının 2. günü itibariyle başlayan o malum haberleri siz de bolca izlemişsinizdir . Hani şu , 'Kurban eti nasıl saklanmalı ?' ile başlayan haberler. Ha velev ki izlememişsinizdir veya bi tekrar daha yapmak istersiniz diye ben de bir özet geçeyim :

KURBAN ETİ NASIL SAKLANMALI ? 
  • Etlerin, kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılıp, tek pişirimlik miktarlara bölünüp, buzdolabı poşetlerine konulması, hem sağlık hem de kullanım kolaylığı açısından uygundur. 
  • Etler buzdolabında 1 - 2 gün, buzlukta eksi iki derecede 1 - 2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede 3 ay saklanabilmektedir.

ETİ HANGİ KOŞULLARDA, NASIL PİŞİRMELİYİZ?
  • Pişirmek için buzluktan çıkartılan etler, yine buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmeli. Çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır.
  • Dikkat edilmesi gereken bir diğer kural, et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında çiğ sebze ve meyvelerin doğrama işleminin yapılmamasıdır.
  • Eti sağlıklı tüketmek için pişirme yöntemi olarak; haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli. Kızartma ve kavurma kaçınılması gereken pişirme yöntemleridir.

  • Et, C ve E vitaminini içermediğinden sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze veya salata tüketilmesi oldukça önemlidir. 

  • Eti mangalda pişirmek istiyorsanız; kömürleşecek şekilde kızartılmaması gerekir. Kömürleşen etler her zaman kanser riski taşır. Ayrıca etin ateşe yakın olması B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açmaktadır.

  • Sebze ya da baklagil yemeklerini etle pişirmek istiyorsanız yağ ilave edilmemelidir. Özellikle katı yağlar, et yemeklerinde kullanılmamalıdır. Etin kendi yağıyla pişmesi sağlanmalıdır.
 Kurban Bayramı'nın geleneksel yemeği haline gelen kavurmanın içine tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır.

  • Kavurma ve kırmızı et öğle öğününde tüketilmeli, akşam öğününde ise sebze, kuru baklagil gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edilmelidir.
Alın size bir ton bilgi. Okuyun okuyun uygulayın veya işinize geldiği gibi davranın bilemem, ama muhakkak ekşi ayranınızı için ! :)

Mutlu bayram sofralarınız olsun.

(kaynak:trthaber)

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski