Çocuklarda Uyku Terörü Nedir?



Bizim de başımız da halen olan bir durum.Öncelikle bi anlatayım nasıl hastalık olduğunu.

8 yaşında ki kızım uykusundan çığlıkla uyanıyor ve etrafa korku dolu gözlerle bakıyordu.İlk önceleri ne olduğunu anlamadık.Sonra UYKU TERÖRÜ (Gece Terörü) diye bir hastalık varmış.Biraz araştırdım ve başımız da olan gerçeği anladım.Kısaca bahsedeyim.

Okul öncesi ya da daha büyük çocuklarda (erkek çocuklarda daha sık görülüyormuş) görülen gece terörünün nedeni tam olarak bilinmiyor.genellikle uykunun ilk saatlerinde ortaya çıkıyor(bizde de böyle). Ortalama 10 dakika sürüyor.Çocuk uykusundan çığlıklar atarak ağlamaya başlar. Hatta koşuşturmaya başlar.Ellerini etrafa savurur bağırarak. Gözleri açık olsa da uyanık değildir ve çevresinde ki insanların fark etmez,onları duymaz.Ertesi sabah uyandığında ise gece yaşananlarla ilgili hiç bir şey hatırlamaz.

Gece terörünü yaşarken çocuğa müdahale edilmemelidir, uyandırılmaya çalışılmaması gerekir. Eğer çocuğun can güvenliği tehlikede değilse bu durumun geçmesi beklenir. Çocuğunuzu fiziksel olarak kavrayarak engellemeye çalışırsanız bu çocuğun daha çok korkmasına sebep olacaktır.Onun yerine çocuğu ürkütmeden sakin bir şekilde ona yaklaşmanız gerekli (ben her defasın da çok panik oluyorum).

Gece terörü kabusun bir sonucu olarak ortaya çıkmaz.Çocuklar da görülmesinin nedeninin uyku patnerlerinin olgunlaşmaması ve beynin hafif uykudan derin uykuya geçişini kolaylıkla yapamaması olduğu düşünülmektedir. Beyin dalgaları uykunun evrelerine göre değişir. Gece terörü yaşayan çocuklarda bu geçişin birden bire olduğu bunun sonucu olarak da çocuk yatağın için de  oturarak korku dolu bir ifade ile bağırıp çığlık atmaya başladığı düşünülür.

Biz birebir yaşıyoruz bu hastalığı zor ve çok ürkütücü. Başından geçenler var ise en azından nasıl davranılması gerektiğini bir nebze anlattım.Varsa buna benzer durum yaşayanlar bizimle paylaşabilir.

Sevgiler :)

2 Yorumlar

  1. Merhaba ..Kızınızın uyku terörü problemi geçti mi.Bende kızımda aynı sorunu yaşıyorum.
    Neler yaptınız bu konuyla ilgili .bilgi edinmek isterim.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Adsız- ben cevap vereyim. Uyku terörünün maalesef bir tedavi yöntemi yok. Zamanla geçiyormuş. Bizimki hala ara ara devam ediyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Post a Comment

Daha yeni Daha eski