Hangi Balık Nasıl Pişirilir ?

hangi-balik-nasil-pisirilir
Malumunuzdur balık mevsimine girdik. Karadeniz'de yaşayan şanslı bir hatun olarak o mevsim bizde hiç bitmedi. Hayır hayırrrr, avlanma yasağı tabi ki bizde de var. Amaaaaa, olta balıkçılığı sağolsun :)  Balığı hiç özlemiyoruz. Ne zaman istesek taze taze ulaşabiliyoruz (Bizim evde sürekli balığa gitmek için can atan, sonra tuttuklarını temizleyip, pişirip, önüme getiren bir erkek yaşıyor da... :))
Karadenizli olmama rağmen hamsi, istavrit ve palamut dışında hangi balığın hangi mevsimde ve nasıl pişirilerek daha lezzetli olacağı konusunda hiç bir bilgim yoktu. Halbuki çok ayıp, bütün balıkları severek tüketen bir insan evladıyım. Bugün tüm sabahımı 'hangi balığı nasıl pişirmeli?' sorusuna ayırdım. Aradım, taradım, buldum, buluşturdum, derledim, toparladım ve 2 saatin sonunda ortaya bu yazı çıktı. Sizi bilmem ama benim için artık tam bir rehber niteliğinde.
Türkiye'de en çok tüketilen balıkların en çok lezzetlendikleri mevsimleri ve en lezzetli pişirme şekillerini , ben gibi merak edenlerdenseniz buyrun ;

barbun nasıl pişirilir

BARBUN :

Balıkların en sevimlisi benim için, e bir estetiği var tabii :)

En lezzetli zamanları : TEMMUZ-EKİM ayları.
En lezzetli hali           : Tava , ızgara veya kağıtta sebzeli kebap.

çipura nasıl pişirilir


ÇİPURA (ÇUPRA) :

Kokusunun azlığı ve çiftliklerde yetiştiriliyor olması sebebiyle her mevsim bulunabilirliği çupranın en önemli özellikleri bence.

En lezzetli zamanları : Deniz çupra  her mevsim lezzetlidir. Ekim-Aralık ayları üreme zamanı olduğu için avlanmaması tercih edilir.En lezzetli hali           : 250-350 gr büyüklüktekiler en iyi ızgarada lezzet bulurlar. Daha büyüklerinin fırında pişirilmesi tavsiye edilir. Çorba ve buğulama için her boyu tercih edilebilir.

hamsi nasıl pişirilir


HAMSİ :

Bir Karadeniz'li olarak hamsi konusunda yorum yapma gereği bile duymuyorum. Balık ayrı bir şeydir, hamsi ayrı :)

En lezzetli zamanları : Etinin yağlandığı dönemler yani EKİM-OCAK ayları arası en lezzetli zamanlarıdır.
En lezzetli hali           : Yağsız olduğu dönemlerde buğulama veya mısırunlu tavası en uygun pişirme şeklidir. Yağlı dönemlerde ise en lezzetli hali ızgaradır. Bunun pişirme şekillerine ilave olarak hamsi, pilaki ve fırın kebabı yapmaya da uygundur.

uskumru nasıl pişirilir


USKUMRU  :

En lezzetli zamanları : EYLÜL-OCAK ayları arası en lezzetli zamanlarıdır. 
En lezzetli hali           : Eylül-Ocak aylarında en lezzetli pişirme şekli ızgara ve fırında kağıt kebabıdır. Bu ayların dışında tavada pişirilerek tercih edilebilir.

lüfer nasıl pişirilir


LÜFER  :

Çinekopun iri haline verilen isimdir.

En lezzetli zamanları :  EYLÜL-OCAK ayları arası en yağlı, enlezzetli zamanlarıdır.
En lezzetli hali           :  Lezzetli zamanlarda ızgarası tercih edilmelidir. İlk bahar dönemindeyse en lezzetli hali tavada kızartma veya buğulamadır.

palamut nasıl pişirilir


PALAMUT :

Esasında geniş bir familyaya verilen genel addır palamut. En lezzetlisi Karadeniz'de yetişen türüdür.

En lezzetli zamanları : EYLÜL-ŞUBAT ayları arası en lezzetli halidir.
En lezzetli hali           : Lezzetli zamanlarda eti yağlı olduğu için ızgarası ve fırında kebabı tercih edilmelidir. Bu aylar dışında tavada kızartması da yapılabilir.

levrek nasıl pişirilir

LEVREK :

En lezzetli zamanları : Kış ayları ve ilk baharın başı en lezzetli zamanlarıdır.
En lezzetli hali           : Buğulaması ve fırında kağıt kebabı en lezzetli halidir. Her türlü pişirme şekli kullanılabilir levrekte.

istavrit nasıl pişirilir


İSTAVRİT :

İşte benim balığım, her türlüsünü hiç burun kıvırmadan severek yerim.

En lezzetli zamanları : KASIM-ŞUBAT arası en lezzetli zamandır. 
En lezzetli hali           : Tavada mısırunlu kızartması her mevsim çok lezzetli olur. Yağlı tercih etmeyenler için en lezzetli hali fırındır.

kalkan nasıl pişirilir

KALKAN :

En lezzetli zamanları : OCAK-MART arası en lezzetli zamanlarıdır.
En lezzetli hali           : En lezzetlisi tavada olur.

mezgit nasıl pişirilir

MEZGİT :

En lezzetli zamanları : ŞUBAT-MAYIS ayları arası en lezzetli zamanlarıdır.
En lezzetli hali           : Ben en çok tereyağlı buğulamasını severim ama tavada yumurta ile pişirleni ve domates sosuyla hazırlananı en lezzetli halidir.

9 Yorumlar

  1. Çok kapsamlı bir yazı olmuş . Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Bilgiler gerçekten faydalı oldu Leyla teşekkürler. Buaralar balık tüketimine ekstra yüklenmen minik beyfendinin gelecegi için mükemmel bir yatırım olacağını hatırlatayım bende:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüklendikçe yükleniyoruz Melike :) Zaten çok severim, şimdi o var diye daha bir iştahla yiyorum.

      Sil
  3. bilgiler isime yaradi tesekurler

    YanıtlaSil
  4. Cok guzel bilgiler tebrikler

    YanıtlaSil
  5. ya tam bir balık hastasıyım hergün herçeşitini alıp bol soğanlı salatayla yemek isitorum hergün ama bizim evde benden başka balık yiyen olmadığı için aileme çok kızıyırum

    YanıtlaSil
  6. Teşekkürler.yararlı bilgileriniz için🤗

    YanıtlaSil
  7. Merhaba ben balığı hic sevmem. Çünkü hamsi palamut ve ton balığı dışında balık yemisligim yok. ama diyetim geregi balık buğulama yapmam gerekiyo. O yuzden bana kokusuz hafif löp etli bir balık önrebilir misin buğulamaya giden lezzetli bi balık. Bi de daha önce alabalık yedim bi restoranda onu da begenmedim

    YanıtlaSil
  8. uskumru nasıl pişirilir diye arayıp duruyordum..çok güze bir yazı olmuş teşekkür ederim..en yakın zamanda uygulayacağım

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Post a Comment

Daha yeni Daha eski