Doğum İzni Karmaşası


DOĞUM İZNİ

Ha çıktı ha çıkacak derken geçtiğimiz haziran, yasa meclise gelemeden meclis tatile girdi ! TBMM açılışının yaklaştığı şu günlerde yine bütün derdimiz DOĞUM İZNİ !

Peki olacak olan ne ? Nüfus artışının teşviki amacıyla yapılması planlanan bir çok çalışma var gündemde. Net olarak nelerin hazırlık aşamasında olduğunu ilerleyen haftalarda öğrenebileceğiz. Ancak geçtiğimiz günlerde Samanyolu Haber'e konuk olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK, gündeme gelebilecek paket hakkında bazı bilgiler verdi. 

Gebeliğinin 22. haftasında bir anne adayı olarak beni en çok ilgilendiren kısımdan başlayayım anlatmaya :

Geçtiğimiz yasama yılı sonunda, şuan 16 hafta olan doğum izninin 24 haftaya kadar çıkarılabileceği konuşuluyordu. Hatta Faruk ÇELİK'in katıldığı bir programda '24 de değil 30-32 hafta olması için çalışıyoruz' dediğini kendi kulaklarımla duymuştum. Epey de umutlanmıştım hani. Şimdi her ne olduysa (ki muhtemelen Maliye Bakanlığı'ndan onay çıkmadı !) sayın Bakan son katıldığı programda doğum izninin 18-20 haftaya kadar çıkarılabileceğini söyledi. Ayrıca kendi fikrini de beyan ederek, doğum izninin 16 hafta ile sınırlı kalmasının , kadın istihdamının olumsuz etkilenmemesi adına daha uygun olacağını söyledi. Yani, bizim doğum izni hayalleri suya düştü !

Eğer sözü edildiği gibi yalnızca 2-4 haftalık bir uzatma söz konusu olursa benim gibi bir çok çalışan anne , gebeliğinin son anına dek bile çalışsa , bebeğini 4-4,5 aylıkken bırakıp işe gitmek zorunda kalacak. Sonra da 'vay efendim nüfus artışımız çok düştü' ! 18-20 haftalık izinle nasıl 3 çocuk doğurabilirim ? 

Sinirlendirdim sizi değil mi ? Bir not daha düşeyim de iyice köpürün , Finlandiya'da ücretli doğum izni 3 yılmış !!!

Ya Finlandiya'ya gidiyoruz, ya doğurmuyoruz ya da işi bırakıyoruz ! Başka fikri olan ?

Hadi şimdi gidip kahvaltımızı yapalım. Bebekleri beslemek lazım...

(Haberin emekliler ve yeni evleneceklerle ilgili olan kısımlarını zaten tv haberlerinde bol bol dinlediniz. O sebeple sözünü etmiyorum).

3 Yorumlar

  1. keşke doğum izni arttırılsa yeni hamile olduğunu öğrenen bir anne adayıolarak bunu canı gönülden diliyorum,ama Finlandiya örneği bizim ülkemizle kıyaslanamayacak bir örnek çünkü oranın toplam nufusu 6-7 milyon bizim İstanbulumuzun 3 te biri

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bırakın 3 yılı, biz bir kaç hafta daha verirler mi nin hesabını yapıyoruz :) Mutlu ve sağlıklı gebelikler diliyorum size.

      Sil
  2. Bence en önemlisi kreş.Bayanın çalışacağı yere kreş yapılırsa daha rahat edecektir.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Post a Comment

Daha yeni Daha eski