Yeni Kabusumuz : 2 Yaş Sendromu


Ve gel zaman git zaman bizde öğrendik 2 yaş sendromunu..İnsanlardan duyduğumda derdim hep 2 yaş sendromu da neymiş diye? Eee fazla merak iyi değilmiş bizimde başımıza geldi..Kısaca bahsedeyim neymiş 2 yaş sendromu...

Çocuklar iki yaşında daha sinirli daha agresif olabiliyor. Bu durum hem çocuğun hem de annenin psikolojisini oldukça etkilerken birçok anne yaşanılan sorunlar karşında nasıl davranması gerektiğini bilmiyor..Bazen buna bende dahil..Çocuklarda yaklaşık 1,5 yaşında başlayarak 3,5 yaşına kadar devam eden zorlu bir dönemdir.. Bu dönem de çocuklar daha saldırgan ve inatçı olurlar.

Çocuklar bir yaşından sonra çevresindeki her şeyle daha çok bağlantı kurar adeta keşif yapmaya başlar. Kendirini ve isteklerini çevresindeki herkese kabul ettirme çabası içindedir. Birey olma yolundaki adımlarını attığı için huysuz ve ısrarcı tavırlar sergilemesi doğaldır. Çünkü 2 yaşına kadar anne ve babasına bağımlı yaşayan çocuk yürüme ve konuşmanın başlamasıyla kendini ifade etme yollarını arar. Dolayısıyla sosyalleşmenin ilk adımlarını atmaktadır. Çocukların yaptıkları davranışlar değişim gösterebilir. Anne ve babaların davranışlarındaki farklılıklar da durum değişikliği yaratabilir.

Bu dönemin 2 Yaş sendromu olarak adlandırılmasında ki tek sebep ise çocuğun kendini ve çevresini keşfetme çabaları karşında ailenin davranışları sebebi ile sık sık ebeveynler ve çocuk arasında çatışmaların yaşanmasıdır.”

    Çocuğun Davranışlarında ne gibi değişiklikler olur?
—Ağlama
—Başını duvara vurma
—Aşırı inatlaşma
—Bağırma
—Elindeki oyuncak, eşya vb nesneleri fırlatama
—İştah kesilmesi
—Israrcı davranışlarda bulunma

Aşırı tepki olarak saç ve yüzüne zarar verme ya da anne ve babasına saldırma gibi eğilimlerde de bulunabilir...
Bu durum da anne ve babanın sergileyeceği tavır çok önemlidir.

    Baskıcı ve engelleyici tavırlardan uzak durmalıdır .
    Sinirlendiğinde ona bağırmak yerine onu yalnız bırakın. Çocuğunuzu bu tavırlardan dolayı normal dışı değerlendirmeyin yaşı ilerledikçe sizi daha çok anlayacak ve uyum sağlayacaktır.

     Dikkate alınması gereken bir konu da çocuğun sinirli olduğu zamanlarda her istediğinin yapılmamasıdır. Sadece sakin davranılmalıdır. Eğer aile kendi başına bu sorunu çözemiyorsa psikolojik destek alabilir. Unutmayın ki bu dönem gelişim sürecinin bir parçasıdır.”

2 yaş dönemi çocuğu olan anneler, durumumuz budur.

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski