Neden Bol Su İçmeliyiz ?


Biliyorum, biliyorum. Bu tarz haberler yaz aylarının başında yapıldı bitti. Ben geç mi kaldım ? Ondan sebep değil, başka bahanelerim var !

Ne kadar çok su içmem gerektiği gerçeğiyle 3 gün evvel korkulu bir şekilde yüzleştim. Gebelikten evvel günde yaklaşık 2 lt su tüketen ben, mide bulantılarım başladığından beri sudan tiksinen bir yaratığa dönüştüm. Öyle ki günde içtiğim su miktarı çoğunlukla 2-3 bardakla sınırlı kalıyordu. Gebeliğimin 18. haftasında sevgili bedenim (yoksa bebeğim mi demeliyim) bana kuvvetli bir sinyal göndererek 'su iç' dedi. Meğer gebelikte bebeğin içinde bulunduğu amniyo sıvısı her 3 saatte bir tamamiyle yenilenirmiş ve bu yenilenmenin gerçekleşebilmesi için annenin bedenine su girmesi gerekirmiş. Benimki pek girmeyince rahim kaslarında kasılma ve ağrıyla hastaneye koşmam gerekti. Korkudan, yarım saatte 1,5 lt su içip 1000cc de serum yedik. Şimdi günde 3lt su içiyorum. Ben bir musibet bin nasihatten evla sözü üzerinden tecrübe edinsem de olayı, siz öyle yapmayın diye araştırdım, buldum, yazdım. Neden bol su içmeliyiz ?


  • Malumunuzdur ki vücudumuzun %60'ı su. Ve bu su durduğu yerde durmuyor, kullanılıyor, tüketiliyor ve yerine yenisinin girmesi gerekiyor. Vücut dediğin de su üreten bir makine olmadığı için yerine kendi kendine yenisini koyamıyorum. Mecburen ağızdan girecek bir H2O molekülü topluluğuna ihtiyaç duyuyor, yani suya !
  • Vücut yeterli su alamadığı taktirde vücuttan zararlı maddeleri yeteri miktarda atamıyor. O maddelerin vücutta birikmesi sonucu da bağışıklık sistemimiz zayıflıyor ve en ufak bir olumsuzlukta hastalıklara davetiye çıkarmış oluyoruz. Yani, vücut direnci düşüyor.
  • Susuzluk, kaslarda yorgunluk hissine sebep oluyor. Bu da bizde kendini halsizlik ve konsantre bozukluğu olarak gösteriyor.
  • Vücut susuz kaldığında besinlerin sindirilmesi ve emilimi konusunda problemler yaşanıyor. Bu durumda ne kadar sağlıklı beslenirseniz beslenin, eğer su tüketmiyorsanız besinlerin faydalarının tamamından yararlanamıyorsunuz. Bir nevii tuvalete gidiyor ! Kabızlık da cabası !
  • Susuzluk, özellikle de yaz mevsiminde solunum güçlüğü yaratıyor.
  • Yeterli su alınmadığında ciltte kurumalar meydana geliyor. Örneğin, saç derisinde kepeklenmeye sebep olabiliyor.
  • Eklemlerde su kaybı, eklem hastalıklarına yakalanma riskini arttırıyor. Kemik sağlığımız için de eklemlerimizin sapa sağlam kalması gerekiyor.
  • Ve su içmek için en önemli nedenimiz . Evet, 2 tane böbreğimiz var, sanki biri telef olsa ikinci yedekteymiş gibi düşünüyoruz ama durum öyle değil. Nihayetinde vücuttan zararlı maddeler böbrekler vasıtasıyla, su kullanılarak arıtılıyor. Ama vücut bunu yaparken bir böbreği çalıştırıp diğerini dinlendirmiyor, ikisini de kullanıyor. Bu sebeple yeterli su alamadığımızda her iki böbreği de telef etme yoluna gidiyoruz ki böbrek hastalıkları gerçekten zor ve acılı süreçler yaşatıyor.
Kabaca suyun vücudumuz için önemini anlattığımız Sağlık Bilgisi dersimizin sonuna geldik (Yoo, okulda böyle ders anlatmıyorum :)).

Sağlıklı bir insanın günde en az 8 bardak su içmesi tavsiye ediliyor. Ama unutmayın ki siz bunu 18 bardağa çıkarırsanız onun da vücuda olumsuz etkileri var, her şeyin fazlası zarar ! Bugünü de özlü bir sözle bitirdikten sonra hadi hep beraber 1 bardak dolusu soğuk su içmeye... 

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski