Çay Harareti Alır Mı ?

çay harareti alır mı

Almaz !

Hayır ben demiyorum, bilim insanları diyor.

Özellikle sıcak havalarda dillere pelesenk olup , yinelene gelen 'çay iç hararetini alır' sözü üzerine azıcık araştırma yapmış bulunmaktayım. Evet, sabah sabah başka işim yoktu ! Sonuç, bildiğimizin tam aksi yönde olunca insan düşünmeden edemiyorum , hangi öngörüsü yetersiz , ortaya böyle bir fikir atıp milleti galeyana getirmiş olabilir ? Çay tarlaları zincirinin sahibi falan mıydı ki acaba ?

Çay , özellikle de sıcak havalarda fazla tüketildiğinde vücuttaki suyu tutmak bir yana, atılmasını kolaylaştırırmış. 

Zaten terden yamulmuş halimizle bir de bu vücuda sıcak sıcak çay içirip terleme kat sayımızı iki katına çıkarırsak , nerde kaldı bunun hararet gidericiliği ! 


Ha tabii bunun tersi görüşü savunanlar da var. Dünyanın en popüler bilim dergilerinden İngiliz BBC Focus , çayın harareti alıp almadığıyla ilgili bilim insanlarının fikirlerini almış. Ve bu fikir alışverişinin neticesinde 'sıcak içeceklerin vücudun kendisini olduğundan daha sıcak zannetmesine, böylece vücudun daha çok terlemesine, terleme sonucunda da vücut ısısının düşmesine sebep olur' demişler . 

Külliyen yalan ! En azından benim vücudum için. Ben öyle güneş tepemin üzerinde kaynar vaziyetteyken çay içince benim beden 'aman çay da pek sıcakmış' deyip kendi ısısını düşürmüyor. Demek ki benim beden henüz o kadar akıllı değil !

Demem o ki , sıcak Ramazan günlerinin serin gecelerinde , 'çay hararetimizi alırmış hanımmmm' diyen eşinizin sözlerine kulak asıp da 3-4 bardaktan fazla çay içmeyin.  Bu konuda yeni bir bilimsel araştırma yapılana dek tedbiri elden bırakmamak lazım değil mi ?

Canınız çay mı çekti ? İftara da daha çok var, pöfff...

4 Yorumlar

  1. biz hep çay harareti alır bilir çayın demine vururduk :)Meğer öyle değilmiş

    YanıtlaSil
  2. Aramız çok iyi olmadığı için, bana fark etmiyor.:) Eğer içersem, o da sıcağından paşa çayı..Zaten rengi değişmiş su:)Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman sen bu konuda şanslılardansın ;)

      Sil

Yorum Gönder

Post a Comment

Daha yeni Daha eski