Valizde Olmazsa Olmazlar Neler ?


Havalar ısındıkça kanımız, tatil kelimesiyle daha bir kaynıyor. Peki keyifli bir tatil için, giderken yanımızda bulundurmamız gerekenler neler ? Sık sık seyahate çıkanların aşina olduğu bir durum olsa da valiz hazırlamak, ben nadiren tatile çıkanları da düşünerek  valizlerin olmazsa olmazlarını derledim. Size de okuyup uygulamak düştü.

  • Gideceğiniz yerin hava koşullarına uygun giysiler. Ekstra bir açıklamaya gerek yok sanırım. Baharda İzlanda'ya gidiyorsan, yanında muhakkak bolca hırka ve su geçirmez ayakkabı alman gerektiğini benden öğrenemezsin. Zaten oraya gitmeye karar vermişsen , ne götüreceğini çoktan belirlemişsindir. Bana laf düşmez. Aynı durum mevsime göre, Türkiye genelinde de düşünülmeli. Hangi mevsimde hangi bölgeye gidecekseniz, o yerin hava koşullarına uygun giysiler almalısınız. Valizi gereksiz şeylerle doldurmamak adına bu oldukça önemli.
  • Cilt tipinize uygun güneş kremi. Duymaktan sıkıldığımız şeylerden biri de yaz aylarında evde dahi, olsak mutlaka güneş kemi kullanmamız gerektiği gerçeği. Maalesef üzerindeki deliği büyüttükçe büyüttüğümüz atmosfer tabakası ,her geçen gün diğerlerinden daha fazla zararlı güneş ışığını yer yüzüne iletiyor. Güneşin bu zararlı etkilerinden korunmak için bazılarımızın hiç hoşuna gitmese de yüksek faktörlü güneş koruyucularını kullanmamız gerekiyor. Bu sebeple gideceğiniz yer fazla güneş görmeyen, serin bir yer bile olsa mutlaka yanınıza cildinize uygun bir güneş kremi almalısınız.
  • Bolca iç Çamaşırı . Eğer tatilinizi bir pansiyonda geçirecekseniz gitmeden evvel ya çamaşırhanesi var mı diye soracaksınız, ya tatil boyunca çamaşırlarınızı siz yıkayacaksınız (ki pek cazip değil) ya da yanınızda bolca iç çamaşırı götürüp kirlenenleri ayrı bir yerde saklayacaksınız. Evet bu 3. seçenek biraz mide bulandırıcı gelse de en hijyenik olanı bu. Çamaşırhaneli pansiyonlarda çamaşırlarınızın başkalarının çamaşırları ile birlikte yıkanmadığından eminseniz, çamaşırınızı elde yıkamanıza rağmen hijyenik olabileceğini düşünüyorsanız  veya her şey dahil bir otele gidiyorsanız bu seçeneği göz ardı edebilirsiniz tabii. Bir de otellerin çamaşırhane fiyatlarını gitmeden evvel öğrenmekte fayda var. Sizden bir sepet çamaşır için bir gece konaklama fiyatı almaya kalkışmasınlar !
  • Havlu (El-Banyo-Plaj). Özellikle temizlik takıntısı olanların, 5 yıldızlı otele giderken bile yanına aldığı şeylerin başında geliyor havlular. Yine otel yerine pansiyon vs. tercih ediyorsanız yanınızda plaj havlunuza ek bir el-banyo havlusu bulundurmakta fayda var.
  • Çabuk Kuruyan Terlik. Siz bunu plaj terliği olarak da düşünebilirsiniz. Eğer yazın, deniz kenarında bir yere tatile gidiyorsanız , denize girmeseniz bile her an ayaklarınızı ıslatma isteği duyabileceğinizi düşünerek yanınızda çabuk kuruyan bir terlik bulundurmanızda fayda var. Bu özellikle kadınlar için önemli. Ayakların ıslak kalma süresi uzadıkça, bizim hassas bünyemizin ‘üşütme’ dediği olay gerçekleşiyor !
  • Kişisel Bakım Çantası (Tarak-Islak Mendil-Cilt Temizleyici-Diş Fırçası-Macunu). Bunlar mutlaka yanımıza aldığımız şeylerin başında geliyor. Ama yine de evden çıkmadan evvel hepsinin valizinizde hazır bulunduğundan emin olun.
  • Fotoğraf Makinesi. Yüksek çözünürlüklü kameraları sayesinde cep telefonları,  fotoğraf makinelerinin yerini aldı bile.Ama evde cep telefonunuzun kamerasından daha kaliteli bir makineniz varsa mutlaka kol çantanıza atın. Cep telefonunuzun hafızasının sınırlı olduğunu unutmayın ! 


Bu seçenekleri kişiye göre çoğaltmak mümkün (Örneğin, gittiğiniz yerlerdeki izlenimlerinizle ilgili düşüncelerinizi not edebileceğiniz ufak bir anı defteri gibi). Tabii bebek-çocukla tatile çıkacaklar için veya hamileler için durum burada sıraladıklarımızdan çok daha farklı. Onları da ilerleyen günlerde paylaşarak, tatil gelmeden önce tüm notlarınızı almış olmanızı sağlayacağım J

Bu listeyi okuduktan sonra ‘pöfff, ben bi sırt çantasıyla tatile çıkarım’ diyenlerin ellerinden, yanaklarından, alınlarından öpüyor, önlerinde saygıyla karışık bir kıskançlık duygusu içerisinde eğiliyorum. Zira, her yıl tatile çıkmadan evvel aynı düşünceye kendimi kaptırıp velhasıl en az 2 valiz ve kocaman bir kol çantası ile evden çıkan iradesizin tekiyim.Belki kısmet bu yıladır ha !

1 Yorumlar

Yorum Gönder

Post a Comment

Daha yeni Daha eski