Cushing Hastalığı Nedir

 Cushing hastalığı 20 ve 50 yaş arasındaki kadınlarda görülen bir hastalık türüdür. Tedavi edilmediğinde tehlikeli durumları ortaya çıkarabilir. Hastalığın ilk tanısı Dr.Cushing tarafından konulmuştur. Yaklaşık olarak 1 milyon kişiden ikisinde görülmektedir. Kortizol hormonuna bağlı olarak ortaya çıkar. Bu hormonun aşırı salgılanması bu tarz bir hastalığa neden oluyor. Aynı zamanda hastalık tedavi edilmediği takdirde kemik erimesi, hipertansiyon, kısırlık ve en sonunda da ölüme neden oluyor.


cushing hastalığı tedavisi nedir


 Hastalığın tedavi edilebilmesi için, erken teşhis son derece önemlidir. Özellikle uzmanlar kendilerinde bu belirtiyi gören kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurduğunda kurtulma şanslarının çok yüksek olduğunu belirtiyor.

Hastalığın Belirtileri:

 Bu hastalığın en çok ortaya çıkışı kilolarla olur. Obezite gibi bir durumun yaşanması durumundan sonra cushing hastalığı düşünülebilir. Aynı zamanda hipertansiyon, yağlarda doku kaybı gibi durumlarla da görülebiliyor. Hastalığın bulunduğu kortizol, vücut için hayati önemi olan bir bölgedir. Klinik teşhisinden sonra hastalık için tanı konulabilir. Ayrıca kadınlarda adet düzensizliği, bitkinlik hali, güçte azalma, kol ve bacak zayıflığı, deride ezilme gibi durumlarla da hastalık kendini gösterebiliyor.

 Hastalık genel olarak orta yaş grubunda meydana geliyor. Belirtilerin yavaş yavaş ortaya çıkması ise, tedavinin gecikmesine neden olabiliyor. Bunun yanında bu hastalığa sahip olan kişilerde de ölüm riski oldukça fazladır. Bu nedenle belirtilerin görülür görülmez bir sağlık kuruluşuna başvurulması önemlidir.

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski