Hamilelikte Karın Ağrısı


 Anne olmayı hedefleyen her kadının hamilelik sürecinde karşılaşabileceği vücut problemleri meydana gelebilmektedir. Bu problemlerin sebebi kimi zaman bebeğin doğal büyüme sürecinden kimi zaman da gebeliğin getirdiği vücut problemlerinden dolayı oluşmaktadır. Ağrıların bir çoğu hamilelik için herhangi bir risk oluşturmamaktadır ancak bazı durumlarda ciddiyetin göz önüne alınmasını gerektiren sebepler de meydana gelebilmektedir. Özellikle krampların şiddeti ve meydana gelen kasılmalar hamilelikte karın ağrısı şikayetinin uzman doktorlar tarafından muayene edilmesini gerekli kılabilmektedir.

hamilelerde karın ağrısı nedenleri

  Ağrılar çok çeşitli olabildiği gibi tek bölgede de toplanabilmektedir. Genellikle bıçak şeklinde sağlanan ağrı ve burkulmalar, yuvarlak bağ ağrısı rahatsızlığının bir belirtisidir. Bu tip bir ağrı genellikle hamilelik sürecinin 2.haftasında gözlemlenmektedir. Basit bir ağrı izlenimi taşısa da geçme süreci uzun sürebilmektedir. Bir diğer temel etken, anne adayının sıklıkla karşılaşabileceği gaz ve boşaltım problemlerinden kaynaklanmaktadır. Özellikle vücutta gaz yapan, sindirimi zorlayan katı gıdalar, gazın ve kabızlığın temel nedenlerinden biridir. Karın bölgesinde oluşturduğu şişlik, annelik hormonun vermiş olduğu irileşme haliyle birleşerek sancı ve rahatsızlık hissini arttırmaktadır. Bu tip durumlarda yapılması gereken en önemli şey, hamilelik süresince olabildiğince lif ağırlıklı, vitamin oranı yüksek gıdalarla beslenmek ve su tüketimini maksimum seviyeye çıkarmaktadır. Böylelikle hamilelikte karın ağrısı şikayeti en kısa sürede ortadan kaldırılabilecektir.

  Hamilelikte yaşanan bu gibi sıkıntılar dışında ciddiye alınması gereken diğer rahatsızlıklar da bulunmaktadır. Dış gebelik, düşük tehlikesi, idrar yollarında meydana gelebilen enfeksiyonlar, zehirlenmeler veya plasentada oluşan rahatsızlıklar doktor müdahalesinin bir an önce yapılmasını gerektiren durumlardır. Başlıca belirtileri arasında kusma, aşırı terleme veya üşüme, ateş yükselmesi gibi sıkıntıların yer almaktadır. Hamilelerin vücutta oluşan ve risk unsuru taşımayan ağrılarda yapması gereken pek çok hareket bulunmaktadır. Karnın belirli ölçülerde ovulması, sık su tüketimi, hareket değişimi ve yürüyüş oluşan ağrı ve rahatsızlık hissini minimuma indirecektir. Aniden ayağa kalkma, beli zorlayıcı yük taşıma, uygunsuz oturuş pozisyonları bebeğin yaşam alanını kısıtlayarak hareketlerinde karın bölgesini zorlayıcı hamlelerde bulunması mümkün kılacaktır. Eğer hamilelikte karın ağrısı seyri düzenli bir biçimde devam ediyorsa, tüketilen gıdalar kontrol edilmelidir.

  Özellikle gebelik öncesinde hazımsızlık problemi yaşayan kadınların hamile kalması halinde karşılaşacağı gaz sıkıntıları olağandır. Bu süreçte idrar yollarının korunabilmesi de hem bebek hem de anne sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Boşaltım sırasında acı ve ağrı yaşayan kadınların taş veya kum riskini göz önüne alarak ıspanak veya pazı gibi kumlu gıdalardan uzak durması gerekmektedir. Besinler uzun süre suda bekletilmeli, uygun şartlarda yıkanarak servis edilmelidir. Belirtilerin sıklıkla tekrarlanması halinde en yakın hastaneye gitmek ve bu alanda uzman bir doktora muayene olmak gerekmektedir. Olması muhtemel bir komplikasyon riskini en aza indirecek bu tip müdahaleler anne ve bebek sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.

1 Yorumlar

  1. hamilelikte karın ağrısı yaşıyorsanız yediklerinizi gözden geçirin. devamlı oluyorsa bir doktora görünmekte fayda var hanımlar.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Post a Comment

Daha yeni Daha eski