Bebek Gelişimi 4.Ay


bebek gelişimi

Bebekler bu ayda karın üzeri pozisyonunda iken başlarını 90 derece kaldırabilirler. Aynadaki görüntülerini fark ederler. Öfkelerini ya da mutluluklarını değişik sesler çıkartarak gösterirler. Dik durumda iken başlarını tutabilirler. Neşeli çığlıklar atabilirler. Çok küçük nesneler bile ilgilerini çeker. Sesin yönüne doğru dönebilirler özellikle annelerinin sesinin geldiği yeri takip ederler.

Gaz sıkıntıları bu ayda azalmaya başlar. Artık bebeğinizin espri anlayışı geliştiği için çıkarmış olduğunuz seslere ya da bazı komik bulduğu hareketlere kahkahalarla gülebilir.

Bu dönemde diş çıkartma olasılığı yükseldiği için ellerini sık sık ağzına götürür bu sebeple salya miktarında artış gözükür. Fakat genel olarak dişler birkaç ay sonra çıkar. Bazı durumlarda 3 aylık bebeklerin diş çıkardığı gözükmektedir. Diş çıkartma zamanının genetik olduğunu da unutmamak gerekir. Ailenizde erken diş çıkartan birileri varsa bebeğinizin erken diş çıkartma olanağı artmaktadır. Bazı bebekler diş çıkarma esnasında şişmiş diş etleri yüzünden huzursuzluk, ağrı ya da ateşlenme durumu yaşayabilirken bazı bebekler de bunların hiç birini yaşamadan diş çıkartabilmektedir.

Diş Çıkartma Belirtileri


  • Ağızda sulanması olur.
  • Ağız sulanmasından kaynaklı cilt dökülmesi gözlenebilir.
  • Diş etlerinde kaşınma olur ve bu sebeple nesneleri ağza götürme eylemi gerçekleşir.
  • Gece huzursuzlanmaları ve bazen ağlama krizleri gözlenir.
  • Düşük ateş ve hafif ishal gözlenebilir.

4. ayda ayrıca yuvarlanmalar gözükebilir. İlk yuvarlanma genellikle karından sırta doğru gerçekleşmektedir. Bunun nedeni ise karın kısmı yuvarlanmak için daha elverişlidir. Bebeğiniz bir kez yuvarlanıp günlerce bu eylemi tekrar tekrarlamaya da bilir. Ya da tam tersi bu eylemi ard arda gerçekleştirebilir.

Bu ayda bebeğinizin çevresindeki hemen hemen her şeyi ne kadar dikkatle incelediğini göreceksiniz. Bebeğiniz bu ayda yuvarlanmaya başladığı için gerekli tedbirleri almanız gerekir.

Bebeğinize bu dönem çok fazla ilgi göstermeniz gerekmektedir. Unutmayın bu aylarda bebeğiniz sizin her söylediğinizi algılayabiliyor. Onunla sık sık konuşmalısınız. Çevrede gördüğü her şeyi ona anlatın. Yüzüne bakın ve gülümseyin.

Aşı Takvimi


  • DTacB-IPV-Hib/5’li Karma Aşı 2. doz
  • KPA 13/Pnomökök Aşısı  2. Doz
  • Rotavirüs aşısı 2. doz

Bebek Gelişimi 5.Ay Yazısını okumak için tıklayın

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski