Bebek Gelişimi 10.Ay

bebek gelişimi

Bebeğiniz bu ayda sizinle beraber masaya oturup yemek yiyebilir. Bu dönemde bebeğinizi kendin kendine yemek yemeğe teşvik etmenizi öneririz.

Bu dönemde bebeğinizin gece uykusu düzene girmiştir ve tüm gece çok rahat bir şekilde uyuyabilir.

10. ayda bebekler mobilyalara tırmanır, merdivenlerden rahatlıkla çıkabilirler. Bu dönemde oyuncaklarıyla oynamak yerine evdeki çekmeceleri boşaltmayı tercih eder. Minik yavrunuz bu dönemde kendi başına giyinmek isteyecektir.

10. ayda bebeğinizin oyalanabilmesi için ona boyama kitapları ve renkli boyalar alabilirsiniz. Bebeğiniz henüz anlam ifade eden şekiller çizemiyor olsa da bu faaliyet ona el ve göz koordinasyonunu geliştirebilmesi açısından destek olacaktır. Ebeveynlerin yaptığı bir diğer yanlış ise boya yapılan ele müdahale etmeleridir. Şunu unutmayın sağlak ya da solak olmak sonradan öğretilecek bir şey değildir. Bebeğinizin kendini rahat hissettiği elini kullanmasına izin vermeniz en doğru davranış olacaktır.

Bu ayda bebeğiniz hala emeklemiyor ya da bir yerlere tutunup ayağa kalkmaya çalışmıyorsa endişelenmeyin. Bazı bebekler diğer bebeklerin hareketli bir şekilde oluşunu inceler ne olduğunu anlamaya çalışır. Bebeğiniz çok büyük bir ihtimal ilerleyen zamanlarda emeklemeye başlayacak ya da hiç emeklemeden yürümeye başlayacaktır.

Bu dönemde bebeğiniz diğer dönemlerdeki gibi herkesi taklit eder, ses tonlarını, mimiklerini ve olaylara karşı verdikleri tepkileri takip edip taklit etmeye çalışır. Müzik duyunca oynamaya başlar. Çevresinde oluşan olayları artık iyi bir şekilde kavrar. Örneğin giyindiği zaman dışarı çıkacağını, sofra kurulurken yemek yeneceğini anlar. Bebeğinizle şimdiye kadar yüzünüzü kapatıp saklanma oyunu oynadıysanız bu ay aynı şekilde kendisi yüzünü kapatıp ce-e yapmaya başlayabilir. Bu dönemde oyuncaklarını bir yerlere saklayıp nerde olabileceğini sorarak hem keyifli hem de gelişimine destek sağlayacak zamanlar yaratabilirsiniz. Bu oyun sayesinde bebeğiniz siz yokken panik yapmamayı ve eninde sonunda sizin geleceğinizi öğrenir. Bebeğinizin yanından ayrılırken geri döneceğinizi söylemek bir hayli önemlidir.

10. Ay Aşıları


Bu ay yapılması gereken herhangi bir aşı yoktur. 

 Bebek Gelişimi 11.Ay Yazısını okumak için tıklayın

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski