Yeni Doğan Bebeklerde Göbek Bakımı

gobek-bagi

Bebekler, anne karnındayken gerekli oksijeni ve besin maddelerini göbek bağı ile alarak büyümeye devam ederler. Eğer bu bağ herhangi bir şekilde zarar görürse bebeğin gelişimi durur ve yaşaması da söz konusu olmaz. Yalnızca anne karnındayken değil, bebek dünyaya geldikten sonra da göbek bağı hayati bir anlam ifade eder. Göbek bağının enfeksiyon kapmaması için gerekli olan bakım ve pansuman işlemleri yapılmak zorundadır. İlerleyen zamanlarda da göbek bağı bakımı kaldığı yerden devam eder.

Göbek Bağı Düşene Kadar Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yeni doğan bebekler için en önemli enfeksiyon giriş alanı olması nedeniyle, göbek bağının temizliği son derece önemlidir. Günde en az bir kere bakımının yapılması gerekir. Bazen tercihe göre her bez değişiminde de gerekli bakımın yapılması söz konusu olmaktadır.

Göbek bağı bakımı düzgün bir şekilde yapılmak isteniyorsa, sürekli olarak kuru tutulmak zorundadır. Hava ile temas ettiği zaman kendiliğinden kurur. Bir çok anne bu aşamada bebeğin banyo yapıp yapamayacağını da merak eder. Eğer küvette yıkamak yerine sünger ile temizlik tercih edilirse herhangi bir sorun ortaya çıkması söz konusu olmaz. Banyo aşamasından sonra göbek bağı hızlı ve temiz bir şekilde kurulanırsa enfeksiyon sorunlarının önüne geçilmiş olur.

Bağın düşmesi için gerekli olan süre 2 – 3 hafta kadardır. Bu zaman dilimi uzun değildir ve yeteri kadar kuruduğunda kendiliğinden düşecektir. Ayrılma gerçekleşirken düşük miktarlarda kanama gözlenmesi son derece normal bir durumdur. Ancak kanama günler boyunca devam ediyorsa hızlı bir şekilde doktorunuza başvurmanız bebeğinizin sağlığı açısından gerekli olur. Göbek bağının erken düşmesi kanama gibi sorunlar ortaya çıkartabileceği gibi, uzun süre boyunca düşmemesi de bir takım sorunların ortaya çıkmasına neden olacaktır. Bu tip durumlarda da doktora başvurulması en doğru seçenek olur.

Zaman içerisinde jölemsi kıvamını kaybetmesi ve rengin sarıdan kahverengiye doğru dönmesi sonucunda bağın kurumaya başladığını kolayca anlayabilirsiniz. Bunun kendiliğinden oluşmasını beklemek ve düşmeye karşı herhangi bir müdahalede bulunmamak bebeklerin sağlığı açısından önemlidir.

Göbek bağı bakımı eksiksiz biçimde yapılırsa, bebeğinizin hastalık riskleri engellenir.

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski