Anne Sütünün Besin Dışı Özellikleri

anne-sutu-besin-disi-ozellikleri

Bebeklerin özellikle ilk 6 ay beslenmesinde büyük rolü bulunan anne sütü, çok sayıda koruyucu faktörü bir arada bulunduran zengin bir kaynaktır. Bunlar arasında antimikrobiyal, antioksidan, antiinflamatuar ve büyüme faktörleri vardır. Aynı zamanda bebeğin enerji metabolizması üzerinde etkisi olan G-HH, leptin, adiponektin ve IGF gibi hormonlar da oldukça yararlıdır.

Anne sütü ile beslenen her bebek sağlıklı ve ideal büyüme şansına sahip olmaktadır. Besinler açısından zengin olmasının yanı sıra, anne sütünün besin dışı özellikleri de bulunmaktadır. Yalnızca bebek için değil, anne açısından da emzirme son derece faydalıdır. Bunun yanı sıra ülke ekonomisi ve aile ekonomisine de katkı sağlar.

Steril ve aracısız şekilde alınması sayesinde enfeksiyon riski söz konusu değildir. Bir çok farklı antimikrobiyal içermesi nedeniyle de bebeğin sağlığını herhangi bir şekilde tehdit etmez. Yanında tamamlayıcı olarak bebek maması kullanılması durumunda sahip olduğu etki daha da artacaktır.

Anne sütü içerisinde bulunan antimikrobiyaller beslenme ya da çevresel faktörlerden etkilenmezler ve bir yıl boyunca sabit kalırlar. Bu gibi özelliklerinden ötürü anne sütü ilk altı ay boyunca morbidite ve mortaliteyi büyük ölçüde azaltmayı başarır. Formül mamalar da anne sütüne oldukça benzer besleyici özellikler içermektedir. Antimikrobiyal ve biyoaktif faktörleri barındırmazlar.

Tavsiye yazı : Anne sütü faydaları

Anne sütünde bulunan bazı hormonlar mukozal bir bariyer oluştururlar. Bu sayede mikroorganizmaların invazyonu da engellenmiş olur. İnterferonlar anne sütü içerisinde yer alan en önemli antiinfektif ajan olarak bilinir ve lökositlerce üretimi yapılır. En önemli özelliği güçlü bir antiviral etkinliği olmasıdır.

Müsin şeklinde adlandırılan, protein ve karbonhidratlardan oluşmakta olan büyük bir molekül anne sütü içerisinde yer alır. Bunlar bakteri ve virüsleri bağlama kapasitesine sahip olması nedeniyle bebeklerin yangı ya da hastalık kapmasını da engelleyici özelliği bulunur.

Her açıdan bebeklerin gelişimi ve sağlıklı beslenmesi için en uygun yöntem anne sütü olmaktadır. Anne sütünün besin dışı özellikleri de olmasından ötürü anne sütüyle beslenme son derece önemlidir. Emzirme süresi ne kadar uzun olursa anne ve bebek açısından faydası o kadar çok olacaktır.

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski