Türk Mutfağına Has En İlginç Yemek İsimleri

sillik-tatlisi

Türk mutfağı birbirinden lezzetli olduğu kadar isimleriyle de bir okadar ilginç yemekler ile dolu müthiş bir mutfaktır. Neredeyse hepimiz “Hünkar beğendi, imam bayıldı, vezir parmağı, dilber dudağı” gibi lezzetleri bayılarak yemiş, isimleri hakkında ise kendimizce yorumlar yaparak eğlenmişizdir. Bu lezzetler gibi mutfağımızda daha niceleri var.İştebunlara örnek olacak ilginç yemek isimleri:

1. Şıllık tatlısı:

Şanlıurfa ve civarına ait, hamurlu, şerbetli ve fıstık(veya ceviz) ile yapılan bir tatlıdır. Adının nereden geldiği tam belli olmayan, hafif bir tatlıdır.

2. Sütlü Nuriye:

İhtilal tatlısı olarak bilinir ve yaratıcısının Nuriye isimli bir kadın olduğu söylenir. Süt, fındık, şeker ve un ile yapılır. Geçmişi, 12 Eylül’den sonra baklava fiyatlarında görülen ani artışların getirdiği, daha kolay erişilebilir malzemelerden bir tatlı üretme ihtiyacına uzanır.

3. Analı kızlı:

İçli köftenin farklı bir versiyonudur. Yuvarlak şekilde hazırlanan içli köfte ve yanında bulgurdan yapılan minik topları ile birlikte kaynatılıp, pişirilen,üzerine dökülen yağ-salça-pul biber üçlüsü ile servis yapılan sulu bir yemektir. Büyük içi kıymalı olan anne, minik bulgur topları da kızı olarak bilinir

4. Kalburabastı:

kalburabasti

Şekli “kalbur” denilen kenarları tahta ortası hasır örme olan elek gibi bir mutfak aletine benzetildiği için adı bu şekilde bilinen mükemmel bir tatlıdır.

5. Höşmerim:

Höşmerim, Balikesir yoresine ait bir tatli. Efsaneye göre, höşmerimi ilk defa pişiren kadın kocasına “Hoş mu erim ?” diye sormuş, buradan da bu yemeğin adı Höşmerim olarak kalmış. Nişasta yahut pirinç unu kullanılarak ve içine tuzsuz peynir eklenerek yapılan bir tatlı...

6. Gavurdağı salatası :

Adana ve Antep arasında bulunan bir dağ olan "Gâvurdağ" ile aynı ismi taşıyan bu salata, esasen Antep’e özgü bir lezzettir. Ezmeye benzer farkı ise biraz daha irice kıyılarak hazırlanmasının yanısıra, nar ekşisi ve ceviz içi kullanılmasıdır.

7. Babagannuş :

Patlican-Salatasi-Babagannus

Közlenmiş patlıcanın üzerine sarmısaklı yoğurt onun üzerine de bir miktar yağ ve acı biber dökülerek yapılan bir güneydoğu mezesidir. İsmi üzerine çeşitli söylentiler olmakla birlikte nereden çıktığı net değildir.

8. Kuskus:

Ufak ve yuvarlak taneler halinde olan tadı isminin aksine güzel makarna türüdür.

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski