Salep mi Boza mı ?

 
salep
Meğer ne çok salep tutkunu varmış ? Salep fotoğrafını, 2 gece evvel Facebook'ta paylaşınca anladım. Beğenen beğenene.

Peki madem bu kadar tutkunuz , neden kış akşamlarında içilen boza ve salepin yerini makiyatolar kapüçinolar aldı ? !

Efendim ? Siz onlardan değilsiniz di mi ? Biliyorum, yoksa bu yazıyı okuyor olmazdınız :)



Ben de sizler gibi bozayı da salepi de pek bi sevenlerdenim. Bozayı özellikle geçtiğimiz kış, doğumdan sonra her gece bol bol olacak şekilde tükettim. Sebebi, bozanın çok iyi süt yapıyor olması. Salepi de aklıma her estiğinde (canım, her gün istemiyor tabii ki) yapar, tarçınla evi mis gibi kokutur içerim.

'Salep neden kış aylarında tüketilir ?' diye merak buyurup google amcaya sordum. Niyetim, bu başlık altında bir yazı yazıp hem kendi merakımı hem sizin merakınızı dindirmekti. Sonra, bu soruya cevap yerine, 'salep mi boza mı?' başlığı altında yazılarla karşılaştım. Ben de bu soruyu önce kendime, sonra size sorayım dedim :)

Sorunun yanıtına geçmeden evvel kısa bir bilgi ;

SALEP : Mevsiminde toplanan salep bitkisinin kökleri toz haline getirilip kurutulur. Toz halinde kurutulduktan sonra sütle beraber kaynatılır ve şeker ilave edilerek içilir. Tarçın, olmazsa olmazıdır.

BOZA : Arpa, darı, buğday gibi çeşitli tahılların hamurunun ekşitilmesiyle yapılır. Adını Farsça’da darı anlamına gelen ‘buze’ kelimesinden almıştır. Leblebiyle çok iyi ikilidir.

Benim cevabıma gelince ; açıkara salep diyorum. Ama boza krizine girdiğim zamanlarda çoktur. Eğer boza seviyorsanız, benim gibi bozayı azıcık ısıtıp öyle içmeyi deneyebilirsiniz. Nefis oluyor :)

Bu arada, Süt mü daha besleyici yoğurt mu ? yazımıza da göz atmayı unutmayın.

Afiyetle.

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski