Ev Temizliğinde Sirke Mucizesi !

sirke ile ev temizleme

Benim evime gelseniz de şöyle 1 dilim kekin yanına 1 fincan kahve hazırlasam size, afiyetle yeseniz, sonra önünüze koyduğum sehpayı silip kaldırırken , eve gelen herkesin verdiği tepkiyi verseniz, ben de sizi gülsem... 'böğğğğ, sirke koktuu'.

Evet, sirke koktu ne var ! Salatada , işkembe çorbasında içerken içiyorsun da ben mobilyaya sıkınca mı iğrenç oluyor o mübarek :)

Sirkeyi seviyorum, tadını seviyorum, kokusunu seviyorum. Yalnızca ben değil, mobilyalar da çok seviyor. Sevmeyen tek şey var, mikroplar !

Sirkenin muazzam bir mikrop öldürücü özelliği var. Bu sebeple ev temizliğinde kimyasallar yerine sirkeli su kullanmanın faydası saymakla bitmez. Ben cam silme sıvılarının kabı boşalınca içine 3/4'ü kadar su, kalanına sirke döküp mobilyaların tozunu alabileceğim, cam silmede kullanabileceğim bir sıvı hazırlıyorum. Belki de 1 yıldan fazla zamandır bu formülü kullanıyorum.

Ayrıca , yer silerken parke temizleyiciler yerine yine sirkeli su kullanıyorum. 1 kova suyun içine 1 bardağa yakın sirkeyi boca ediyorum. Soluyunca da hiç bir zararı yok. Zira çamaşır suyunu ne kadar seyreltirseniz seyreltin, buharlaşıp akciğere girdiğinde işler değişiyor !

Bir de bulaşık makinesinin parlatıcı kısmında sirke kullanıyorum. Araştırıp, başka nerelerde sirke kullanılabileceğini gördüğümde şaşırdım. Bu hesaba göre haftada 1 büyük şişe sirke benim eve dayanmaz ! O derece yani...


  • 2 bardak sirkeyi 1 litre suya karıştırdığınızda pencere camları ve mutfak yüzeyleri için harika bir temizleyici madde elde etmiş olursunuz. Camları gazete kâğıdı kullanarak temizleyin! Pırıl pırıl olacak ve hatta kolay kolay leke tutmayacaktır.
  • Sirkeli suda ıslattığınız sentetik bir kumaşla (banyo lifi, ya da tül vs.) halı yüzeylerini mükemmel bir şekilde temizlemiş ve parlatmış olursunuz. Halıda sürünen bebeklerinizin hassas cildini de halı şampuanlarında bulunan zararlı kimyasallardan uzak tutmuş olursunuz. Kaldı ki bebeklerinizin ağzı halıya deyse bile zararı dokunmayacaktır.
  • Sirke aynı zamanda leke sökücüdür. Halı, mobilya, koltuk gibi eşyalarınızda ve aynı zamanda çamaşırlarınızda leke oluşmuşsa; lekelerin üzerine sirkeli su dökün! Biraz bekleyip iyice durulayın. Lekelerin çıktığını göreceksiniz.
  • Sirke kötü kokuları da yok eder. Buzdolabı, fırın gibi beyaz eşyaların iç yüzeylerini sirkeli su ile temizleyip havalandırırsanız koku moku kalmayacaktır. Aynı zamanda kirleri de söküp atacaktır.
  • Kirli fırın ve ocaklarınızı sirkeli suyla ıslatıp bekleyin. 10–15 dakika sonra fırça yardımıyla temizleyin ve durulayın! Artık yemeklerinizle birlikte zararlı kimyasalları yememiş olacaksınız.
  • Çamaşır makinesinin yumuşatıcı bölümüne yarım çay bardağı sirke ilave edin. Çamaşırlarınız biraz sirke kokacaktır ama yumuşacık olacaktır. Hem de hiçbir zararlı kimyasal madde kullanmadan!
  • Mutfak tahtanızı asla deterjanla yıkamayın. Hem aşınacak hem de kimyasal artıklar kalacaktır. Sirke ile temizleyin!
  • Bulaşıklarınızda su ve deterjan lekesi mi var? Parlatıcı gözüne 1 çay bardağı sirke koyup öyle deneyin. Bakalım tabak ve bardaklarınız yıkandığında ne göreceksiniz?
  • Banyo fayanslarınızda leke ya da sabun izi varsa; 2 bardak sirkeyi 5 dakika kaynatıp banyonuzu bununla ıslatıp yarım saat bekleyin. Şimdi durulayın. Bakalım leke meke kalacak mı?
  • Banyo terlikleriniz, ister sünger, ister plastik ister tahta olsun sirke bunlar için ideal temizleyici ve bakteri önleyicidir. Sirkeyi kaynatıp terlikleri 5 dakika içinde bekletin.
  • Odanız kötü mü kokuyor. İşte çaresi! Bir kâseye sirke koyun ve odada bekletin. Birkaç gün sonra odada sigara dâhil hiçbir koku kalmayacaktır. Boşuna oda spreylerine para verip lavanta, çilek kokacak diye ciğerlerinizi zehirlemeyin.
  • Televizyon, telefon, bilgisayar gibi cihazlarınızı sirkeli su ile silin. Kumanda, ahize, klavye ve mause üzerindeki el lekesini sirkeli su çıkaracaktır.


(Kaynak : Ayhandemirel.com)

1 Yorumlar

  1. Ben de ev temizliğinde sıkıntılar yaşıyorum :( Bu yöntemi deneyeceğim, umarım sirke işe yarar. Sağol canım.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Post a Comment

Daha yeni Daha eski