Neden Balıkla Roka ve Helva Yeriz ?



neden balıkla roka ve helva yenir


Karadeniz'de son yıllara kadar rokayı pek tanıyan yoktu. Biz hep , her türlü balığın yanında marul salatası , yeşillik veya çoban salata yiyerek büyüdük. Sonra üniversiteye gittik, rokayla tanıştık. Valla da billa da bilmiyodum kendisini ! Cahilliğin gözü çıksın...
Sonra damak tadı zamanla gelişen bir hatun olarak neredeyse Karadeniz'de tatmadığımız her şeyin tadına baktım, pişirmesini, sunmasını öğrendim, nasıl yenir denedim... Ama hiç merak etmedim , 'neden balıkla roka yer insanoğlu?' .
Üstteki fotoğraf, az önceki akşam yemeği soframızdan. Balık ve roka yan yana olunca işte o soru takıldı aklıma. Yer yemez de aradım, taradım, biraz da olsa çene çalacak kadar bilgiye ulaştım. Şöyle ki ;
Balık, içerisindeki demir ve çinko açısından çok değerli bir besin kaynağı. Ancak bu minerallerin vücuttaki emilimi açısından , C vitamini içeren besinler ve yeşil sebzelerle tüketilmesi gerekiyor. Limon, C vitamini deposu olduğu için balık sunumlarında bu sebeple başrolde. Yine marul salatası ve roka tüketmemizin sebebi de tam olarak bu C vitamini. Yani balıktaki demiri heba etmemek ;)
Peki balığın ardından helva tüketmemizin sebebi ne ?
Balık ve salatalı bir öğünde protein, mineral, vitamin açısından beslenme tamamlanmış olur. Karbonhidrat öğesini tamamlamak içinse hafif bir tatlı ile yemek sonlandırılabilir. Bu tatlı da genellikle helvadır. Balık içerdiği fosfor sebebiyle mide asitlerinin dengesini bozar. Dolaylı olarak vücutta kan şekeri düşer. Hafif bir mide bulantısı baş dönmesi ve halsizlik buna eşlik eder. Bu sebeple ardından yenilen tatlı, kan şekerini dengelemeye yardımcı olacaktır. Şerbetli tatlı mide bulantısını tetikleme olasılığı, sütlü tatlılar ise balığın bayat olma durumuna karşı tercih edilmemektedir. Bu sebeple balık sofrasında helva , en uygun tatlı olarak yerini alır.
İyi hoş da biz balığın üstüne henüz helvamızı yemedik. Bana müsade :)

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski