Üzgünken Bunları Yiyin !

depresyona iyi gelen besinler


Yok öyle çikolatalı pastaya, profiterole, tiramisuya ve binimum çikolatalı şeye saldırmak ! Adamlar araştırmış, keşfetmiş. Bu besinler hormonlarınızı etkiliyor ve moralinizin düzelmesine yardımcı oluyor.

Yeşil Sebzeler : 
İçeriklerindeki Folik asit ve B vitamini sebebiyle ıspanak, pazı, brüksel lahanası, brokoli gibi sebzeler,  serotonin ve dopamin gibi mutluluk hormonlarının salgısını arttırıyor. Haşlayarak yememek de bu faydayı arttırıyor, benden söylemesi !

Balık : 
Depresyondaki kişilerle düşük Omega-3 yağ asidi arasından bir bağlantı olduğu araştırmalarla kanıtlanmış. Yani Omega-3 takviyesi kişideki depresyon belirtilerini azaltıyormuş. E haklılar. Izgarada pişmiş levrek, yanında patates garnitür, onun yanında bol yeşillikli, rokalı, zeytinyağlı, sirkeli salata, onun yanında kızarmış ekmek, ardından da irmik helvası... Ye , bak bakalım depresyon mepresyon kalıyor mu ;)

Meyveler :
Hem B6 hem de Folik asit açısından zengin meyveler depresyonu defetmekte etkili bir diğer silah. Peki bunları hangi meyvelerde buluruz diyorsanız bu günlerde tezgahlara düşmeye başladı kendisi, portakal...

Safran :
Bu kadar pahalı bir baharat beni depresyondan çıkarır mı yoksa bunalıma sokar mı bilemem. Ama yapılan araştırmalar safran kapsüllerinin depresyon üzerinde antidepresanlar kadar etkili olduğunu kanıtlamış.

Sarı Kantaron Bitkisi : 
Pek de tanımadığımız bu bitki (çay olarak tüketilebiliyormuş) bazı ilaçlarla beraber alındığında olumsuz sonuçlar doğurabiliyormuş. Balık, portakal, brokoliyi konuştuktan sonra bence sarı kantarona ihtiyacınız yok.

Yararlı Karbonhidratlar :
İşte bunu duymayı beklemiyordum. Beslenme uzmanlarının öcüü gibi kaçındığı karbonhidratların depresif ruh hali üzerinde olumlu etkiler meydana getirdiği kanıtlamış. Bunun için özellikle enerji seviyesinin düştüğü öğleden sonra 3 ila 5 saatleri arasında tam tahıllı ballı kraker, kuru üzümlü yulaf ezmesi gibi atıştırmalıklar tüketmenin ruh haliniz üzerinde olumlu etki meydana getirdiği söyleniyor. Üstelik karbonhidratların vücutta etkisi 20 dk sonra görülmeye başlıyor.

Gelelim en can alıcı olanına , ÇİKOLATA : 
Ah ne hoş değil mi ! Boşuna depresyona girildiğinde çikolataya saldırmıyormuş insan oğlu. Kimi araştırmacılara göre çikolatanın depresyona iyi gelmesinin sebebi serotonin arttırıcı etkisi, kimi araştırmacılara göreyse içindeki kimyasalların dopamini arttırıcı etkisiymiş. Bizim için farketmez, her türlü gideri var. Paşa paşa gelsin yeter ;)

Depresyonsuz günler.

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski